środa, 19 października 2011

Ciasto "Palce lizać"

To propozycja dla prawdziwych słodyczoholików, wielbicieli ciast w postaci "zjadasz jeden kawałek i odpadasz":). Chociaż ja podołałam dwóm i żyję:). 
Idealne do ciepłej, czarnej herbaty, najlepiej w zestawie z dobrą książką. 
Po zjedzeniu tego ciasta powiedziałam "tego mi było trzeba...".
Polecam i mam nadzieję, że też się tak miło  po nim poczujecie:)




Składniki ciasta:

  • 3 jajka
  • 1,25 szklanki mąki pszennej
  • 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 3 banany
Na wierzch:
  • 0,5 puszki masy kajmakowej
  • opcjonalnie 1 łyżka masła
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów (u mnie mieszanka włoskich i laskowych)
Z żółtek, mąki pszennej, masła i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i wyłożyć nim blaszkę (22x33cm - wyłożona papierem do pieczenia). 
Ciasto zapiec 10 minut w 180 stopniach. 
Białka ubić z cukrem na sztywno i dodać mąkę ziemniaczaną. 
Na podpieczony spód położyć plasterki bananów (kroiłam wzdłuż), a następnie wyłożyć ubitą pianę. Całość piec w 180 stopniach, aż się zarumieni na wierzchu. 
Ciasto wystudzić i wyłożyć na nie masę kajmakową (wcześniej najlepiej rozbić ją przy pomocy miksera, jeżeli jest zbyt zbita dodać łyżkę masła). 
Po wierzchu posypać orzechami. 



17 komentarzy:

  1. no tak, takie ciasto to by mnie dzisiaj postawiło na nogi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takim ciastem mogłabym się zajadać teraz, bo idealnie pasowałoby do kubka ciepłej herbaty. Lubię takie proste, ale pyszne wypieki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadłabym kawałek takiego pysznego ciasta..

    OdpowiedzUsuń
  4. BasiaP - mnie postawiło:)
    Fuchsia - również pozdrawiam i popijam herbatką:)
    Bożena-1968 - bardzo miło mi to słyszeć:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie właśnie ciasto chciałabym dzis do wieczornego filmu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. No kochana, narobiłaś mi smaku :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pucinka21 - nawet największy melodramat by osłodziło:)
    Aneta - może się skusisz i upieczesz:)?

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy to jest to ciasto, nad którym tak długo myślałaś, co by tu upiec? Wygląda bardzo apetycznie! Mi też tego trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ola - to jest właśnie to ciasto. Efekt "burzy mózgów":)

    OdpowiedzUsuń
  10. MNiam, faktycznie - palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  11. teg to i mi dziś trzeba ....został choć kawałek?:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Zdecydowania zjadłabym więcej niż 2 kawałki.

    OdpowiedzUsuń
  13. oj, masa kajmakowa, mmm, czasem potrzeba takich słodkich torped.

    Pozdrawiam ciepło i słodko
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  14. wcale mnie ta nazwa nie dziwi :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  15. Grażyna - nie sposób się nie umazać:)
    Kabamaiga - wierzę:)
    Mnemonique - czasem człowiek musi coś takiego zjeść:)
    Zauberi - :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nazwa trafna patrząc na zdjęcia...mniam! Ale ze mnie łasuch, pożarłabym z pół blaszki :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ślinka mi cieknie ;-D Ciekawe ile kawałków ja bym mogła zjeść ;-D


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Jestem mamą Olka (2004), Ewy (2010) oraz Hani (2012), a z wykształcenia pedagogiem:) Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie ziemniaki zrazy zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.