Jakiś czas temu obserwowałam akcję "utylizacja śmietany" na blogu Lejdi of the house i to zaproponowane przez Kasię ciasto z udziałem kwaśnej śmietany natchnęło mnie do upieczenia ciasta z dynią. A i u mnie się nagromadziło śmietany z kończącym się terminem ważności więc trzeba było działać.
Ciasto z gatunku "pojawiam się i znikam" zjedzone w jeden wieczór. Jedliśmy jeszcze ciepłe...:)
Składniki:
- 115g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany (u mnie 18 %)
- 1 szklanka puree dyniowego
- cukier puder do posypania po wierzchu
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka i pozostałe składniki (wszystko przy pomocy miksera).
Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec około 60 minut. Ostudzone posypać cukrem pudrem (nasze nie było ostudzone do końca:)).
Przy okazji przypominam o trwającym konkursie.
Aniu,ciasto wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńAch ta dynia,ze wszystkim jej do twarzy.
Pozdrowienia!
Amber - tak , już jakiś czas temu stwierdziłam, że dynia to świetne tworzywo:)
OdpowiedzUsuńsuper wygląda to ciasto!
OdpowiedzUsuńsmakowicie wygląda to ciacho, mam nadmiar dyni i szukam pomysłów na wykorzystanie
OdpowiedzUsuńChce mi się dyniowego ciasta.
OdpowiedzUsuńCudne Aniu!:)
widzę, że wilgotne:)
OdpowiedzUsuńpyszne na pewno
uściski<3
Świetnie wygląda to ciasto, widać wilgotne. Już zapisałam sobie żeby poszukać w sklepie puree z dyni :)
OdpowiedzUsuńja ostatnio właśnie pierwsze dyniowe piekłam. I też pokochaliśmy. :)
OdpowiedzUsuńoj też mi się podobała Kasiowa utylizacja smietany:) ...a Twoja śmietanowwo - dyniowa też jest świetna ...a jak musi smakować:)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda smakowicie... Moje wielkie dynie czekają ...może w końcu skuszę się i coś zacznę z nich robić...
OdpowiedzUsuńJaką ma fajną konsystencję! Lubię takie wilgotne ciacha. A z dynią to już w ogóle.
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba, a ogromna dynia czeka na balkonie ...Już wcześniej przeglądałam przepisy na ciasta z dynią, ale nie wiedziałam, czy mojej rodzince to zasmakuje
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie
OdpowiedzUsuńKochana, to ciasto niesamowicie wygląda. Jest wilgotne w środku? Pychota :)
OdpowiedzUsuńBasia P, Zauberi, Majana, Olcik - dziękuję Wam za miłe słowa:)
OdpowiedzUsuńKuchennefascynacje - puree zrobisz sama miksując kawałek dyni:)
Cukrowa wróżka - wcale się nie dziwię i zapewniam,że będziecie do niego wracać:)
Jola - w sumie to moje pierwsze ciasto na kwaśnej śmietanie, ale piekłam już wcześniej na maślance. Efekt podobny:)
Bożena-1968 - a jak nie wiesz co z nimi zrobić to wyślij do mnie:)
Ola - się wie:), że my warzywa w ciastach lubimy:)
Wariatka327 - czasem nie warto na początku składu ujawniać...:)
Dorota20w - dzięki:)
Evitaa - jest wilgotne i pyszne;)
świetne to ciasto, wygląda tak jak lubię - lekko wilgotne, nie przepadam za zbyt suchymi ciastami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
monika
Mnemonique - ja też preferuję wilgotne:)
OdpowiedzUsuńGratuluje Aniu! Wyglada tak, jak powinno! :):):):) (PS. Czyli CUDNIE)
OdpowiedzUsuńwww.lejdi-of-the-house.bloog.pl
O Matko! Nareszcie moge dodawac komentarze!!! Alleluja! :):):) Bo mam zalegle... ;):)
OdpowiedzUsuńwww.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Wow! Wygląda smakowicie, może się skuszę ;)
OdpowiedzUsuńLejdi-of-the-house - to się cieszę, że możesz i że ciacho się podoba:)
OdpowiedzUsuńNina - skuś się koniecznie:)
ja się dałam namówić. Pyszne!
OdpowiedzUsuńTylko podaj adres to wyślę...
OdpowiedzUsuńWilczyca-Aga - super!!!
OdpowiedzUsuńBożena-1968 - serio? :) Za ciężkie na przesyłkę:)
Podoba mi się!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl