czwartek, 27 października 2011

Pieczone warzywa na obiad raz!

Dzisiaj nie będzie specjalnie wielkiego przepisu. Dzisiaj będzie ciepło, kolorowo i aromatycznie  i bez wielkiego wysiłku. W sam raz gdy za oknem jesień, a kolory liści już przygasły. 
Dlatego wyczarowałam kolorową, ciepłą jesień z piekarnika i Wam też polecam. 
Smacznego i na zdrowie. Idealna terapia kolorem, smakiem i zapachem. 
Psychoterapeuci powinni zapisywać takie dania jako środki na depresję:)


Składniki:
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 3 cebule cukrowe
  • oliwa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • tymianek
Warzywa umyć, obrać i pokroić na kawałki.

Posypać solą, pieprzem i tymiankiem. 











A na koniec polać dobrą oliwą. 









Piec około 40 minut w 180 stopniach. 


Podawać jako dodatek do mięsa i ziemniaków (też można upiec - ja mięso i ziemniaki ugotowałam na parze)








lub jako samodzielne danie. 

19 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pieczone warzywa właśnie w połączeniu z tymiankiem. Ja zazwyczaj robię bardziej "na bogato", z marchewką, ziemniakiem, pietruszką czy bakłażanem. Najfajniejszy jest jednak czosnek pieczony w łupince. Wychodzi kremowy i delikatny. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruba jadzia - uwielbiam pieczony czosnek:) Piekę kurczaka w otoczeniu czosnkowych ząbków w łupince:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię pieczone warzywa :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu zgłaszam reklamację. A gdzie tam jest dynia? Co? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Majana - czyli depresja Ci nie grozi:)
    Kabamaiga - no patrz, o ja niemądra - jak mogłam o dyni zapomnieć...

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja połowa niestety nie trawi papryki pod żadną postacią, na czym osobiście wielce sobie szkoduję :-(
    Chętnie bym się podłączył do Twojego garnuszka!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moja Kawiarenka - to współczuję, ja kiedyś miewałam problemy, ale jakoś się chyba z wiekiem uodporniłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. bardzo podoba mi się ten rodzaj terapii :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne zdjęcia!
    I smakowita potrawa. :)

    Pozdrawiam,
    aaania
    (wciąż grająca w Heroicę ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kaś - polecam stosowanie:)
    Ania - dziękuję, u nas aż tak często nie jest w użytku:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aciri - wiesz, ja Ciebie nazywam na własny użytek Bajkosią (nie wiem czy znasz tę postać - z Mary Poppins). Tak mi się jakoś miło ta nazwa kojarzy, a poza tym takie bajkowe cuda wyczyniasz w kuchni.
    Uwielbiam takie pieczone warzywa, pieczona cebula nabiera słodyczy, a wszystko razem wygląda pięknie i kolorowo.

    Pozdrawiam
    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Mnemonique - Mary Poppins czytałam dawno temu, ale Bajkosi nie pamiętam:), nie mniej jednak bardzo mi miło:)

    OdpowiedzUsuń
  13. a niedawno robiłam cuś podobnego, inne ale bardzo podobne, inne bo inne warzywa, podobne bo pieczone

    OdpowiedzUsuń
  14. Magda K - :)
    Aga-aa - a no to podobne:)hihi

    OdpowiedzUsuń
  15. przepiękna kompozycja i do tego na bank smaczna. Uwielbiam takie proste i oczywiste przepisy. dla każdego :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie próbowałam tak przygotowanych warzyw, ale kiedy patrzę na fotografie.. nabrałam chęci ;-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Szana - cieszę się, że trafiłam w Twój gust:)
    Biedr_ona - w takim razie smacznego życzę:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.