piątek, 14 października 2011

Pierożki indyjskie

Dodaj napis
Kolejna potrawa na moim blogu przygotowana przez męża:). Powoli staje się ekspertem w wypiekaniu wytrawnych specjałów. 
Tradycyjne pierożki indyjskie smaży się w głębokim tłuszczu, ale mój kucharz przyjął nieco lżejszy sposób przyrządzenia potrawy i je upiekł. 
Ciasto jest rozkosznie miękkie, delikatne, a farsz przepełniony smakami doskonale ze sobą harmonizującymi. 
Polecam innym mężom - zróbcie je swoim żonom:):):). 


Składniki ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki kukurydzianej
  • 150 g masła
  • 100 g kwaśnej, tłustej śmietany
  • 2 jaja + 1 jajko do smarowania po wierzchu
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • łyżeczka curry
Z powyższych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na cienki placek i pokroić na kwadraty. 








Składniki farszu:
  • 2 cebule (u nas czerwona)
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę dyni
  • 1 szklanka puree z ziemniaków
  • 200 g twarogu
  • 200 g kiełbasy (suszonej)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Dynię lekko poddusić. Kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć. Powyższe składniki połączyć z puree z ziemniaków oraz twarogiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Na każdym kwadracie ciasta kłaść łyżkę farszu i zlepiać trójkątne pierożki. 
Pierożki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować po wierzchu rozkłóconym jajkiem. 
Piec około 25 minut w temp. 180 stopni (aż się zarumienią). 

21 komentarzy:

  1. jej ale fajny mąż! pierożki wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akanak - :) jeszcze musi się w ciastach nieco podszkolić:) i może swojego bloga zakładać:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie...
    Przeczytałam właśnie mężowi Twoje słowa , żeby mężowie zrobili swoim żonom...ale to jego nie przeraziło...mój mąż lubi czasem porządzić w kuchni ..i wyczarować różne pyszności...

    OdpowiedzUsuń
  4. Bożena-1968 - w końcu najlepsi kucharze świata to mężczyźni:)
    Sajgonka - skuś Jeża żeby zrobił:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm ale ciekawe, czytałam wiele przepisów na pierogi z dynią, te wydają się super smaczne ; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne te pierożki. Chętnie bym skosztowała :) Fajnie,że mąż je przygotowywał:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Weronika - polecam Ci również moje poprzednie, gotowane:) Też pyszne:)
    Majana - mam nadzieję,że te komplementy wpłyną na męża motywująco i będzie częściej gotował:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Skoro z dynią, to mogę być pewna, że mój mąż nie przygotuje. A szkoda, bo ja bym z chęcią zjadła.

    OdpowiedzUsuń
  9. fajne te pierozki, musze kiedys wypróbowac podobne zestawienie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne! I od męża? Czego chcieć więcej? ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kabaimaga - mój na szczęście podziela moje uczucie do dyni:)
    Bernadeta - polecam, z nadzieniem można naprawdę pofantazjować:)
    Tu-tusia - prawda:), no ewentualnie deseru:)

    OdpowiedzUsuń
  12. pozazdrościć domowego kucharza, który przygotowuje takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mąż zasługuje na naprawde wielką pochwałę:) pysznosci Wam przygotował:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo ciekawe te pierożki i pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Grażyna - jak tak dalej pójdzie to mi mąż konkurencyjny blog założy:)Ja się pocieszam, że moja rola jako fotografa odegrała też duże znaczenie:):):)

    OdpowiedzUsuń
  16. Fotografie kuszą nas oj kuszą.. chyba jutro zabiorę się za przygotowanie ;-)))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają wspaniale, brawa dla męża. Gdyby mój M. był tak ochoczy w kuchni... Ale ten mój to się o kuchenkę zabija....

    OdpowiedzUsuń
  18. Usagi - mój się może nie zabija żeby gotować, ale odpowiednio zachęcony lubi coś ugotować...:)A ostatnio specjalizuje się właśnie w formach pierogowych:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.