Dynia górą i nigdy dość:) Kto się przyłącza? Rodzina jeszcze daje radę, ale zrobiłam im kilka dni przerwy, podczas których przerabiam i mrożę. W myśl zasady, że przyjemność trzeba dawkować:).
Do tego dania podeszłam ambitnie, robiąc makaron domowy, który uwielbiam. A jak dzieci zajadały! - aż przyjemnie było popatrzeć. Sos z dodatkiem sera pleśniowego podałam dorosłym. Ewa makaron wchłonęła bez dodatków, a Olek zjadł z masłem i cukrem, bo do dyni jakoś sceptycznie się odniósł.
Składniki na makaron:
Do tego dania podeszłam ambitnie, robiąc makaron domowy, który uwielbiam. A jak dzieci zajadały! - aż przyjemnie było popatrzeć. Sos z dodatkiem sera pleśniowego podałam dorosłym. Ewa makaron wchłonęła bez dodatków, a Olek zjadł z masłem i cukrem, bo do dyni jakoś sceptycznie się odniósł.
Składniki na makaron:
- 200 g mąki pszennej
- 200 g semoliny
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na możliwie jak najcieńszy placek i pokroić na wybrany kształt. Makaron można pozostawić nawet na kilka godzin. A nawet zupełnie wysuszyć i przechować w zamkniętym szczelnie pudełku kilka tygodni.
Makaron gotować w lekko osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia.
Składniki sosu:
- 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- ser pleśniowy (250 g)
- 2 łyżki oliwy
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Czosnek obrać i podsmażyć na oliwie, dodać dynię i dusić około pół godziny. Dodać pokrojony ser i dokładnie wymieszać chwilę jeszcze gotując. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
O, z chęcią się przyłączę do takiego jedzonka:)
OdpowiedzUsuńPysznie:)
no bardzo kuszące :) rewelacja
OdpowiedzUsuńMajana - zapraszam, porcja spora wyszła:)
OdpowiedzUsuńMagda k. - zastanawiam się co Cię bardziej kusi: dynia czy makaron?:)
OdpowiedzUsuńAciri wspaniały pomysł. Z chęcią bym zjadła. A domowy makaron to jest to - szkoda, że ja tak rzadko robię.
OdpowiedzUsuńo rany! makaron domowy, podziwiam! a co do dyni ja dzięki temu przepisowi chyba w końcu rozpocznę sezon :)))
OdpowiedzUsuńMonika
www.bentopopolsku.blogspot.com
domowy makaron to najlepsze co może być. A sosik musi byc pyszny!
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńdomowy makaron w takiej wersji jest na pewno pyszny:)
OdpowiedzUsuńAniu,może coś Ci zostało?
OdpowiedzUsuńPyszności zrobiłaś!
Pozdrowienia!
Oj to by ucieszyło moje podniebienie ! :D
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawe!
OdpowiedzUsuńKochana jesteś wielka:) ....ja dziś patrzyłam na dynie ,patrzyłam i znó zostawiłam na sklepowej półce ...ale moze w weekend, kiedy głowę będę miała mniej pełną niefajnych rzeczy ....
OdpowiedzUsuńMakaronik domowy wygląda przepysznie,ale ten sos...dynia i ser pleśniowy-Boziu jakie to musiało być dobre:)
OdpowiedzUsuńOj chętnie podłaczyłabym się do tego dania. Zapisuję przepis na sos, dyni w końcu duży wybór ;]
OdpowiedzUsuńRobiłam dziś bardzo podobny, z tym, że ze spaghetti. Pycha!
OdpowiedzUsuńNa domowy makaron jeszcze się nie porwałam. ;)
Makron domowy? O nie.. to rarytas dla mnie ;-D Dziś właśnie go jadłam.. a do tego u Ciebie serek pleśniowym.. Pycha!
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl