poniedziałek, 17 października 2011

Makaron domowy z sosem z dyni i sera pleśniowego

Dynia górą i nigdy dość:) Kto się przyłącza? Rodzina jeszcze daje radę, ale zrobiłam im kilka dni przerwy, podczas których przerabiam i mrożę. W myśl zasady, że przyjemność trzeba dawkować:).
Do tego dania podeszłam ambitnie, robiąc makaron domowy, który uwielbiam. A jak dzieci zajadały! - aż przyjemnie było popatrzeć. Sos z dodatkiem sera pleśniowego podałam dorosłym. Ewa makaron wchłonęła bez dodatków, a Olek zjadł z masłem i cukrem, bo do dyni jakoś sceptycznie się odniósł. 


Składniki na makaron:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g semoliny
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy
Z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na możliwie jak najcieńszy placek i pokroić na wybrany kształt. Makaron można pozostawić nawet na kilka godzin. A nawet zupełnie wysuszyć i przechować w zamkniętym szczelnie pudełku kilka tygodni. 
Makaron gotować w lekko osolonej wodzie 5-6 minut od wypłynięcia. 


Składniki sosu:
  • 3 szklanki dyni pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • ser pleśniowy (250 g)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa


Czosnek obrać i podsmażyć na oliwie, dodać dynię i dusić około pół godziny. Dodać pokrojony ser i dokładnie wymieszać chwilę jeszcze gotując. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Sos wymieszać z makaronem.












Wpis dołączam do Durszlakowej akcji:



17 komentarzy:

  1. O, z chęcią się przyłączę do takiego jedzonka:)
    Pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Majana - zapraszam, porcja spora wyszła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda k. - zastanawiam się co Cię bardziej kusi: dynia czy makaron?:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aciri wspaniały pomysł. Z chęcią bym zjadła. A domowy makaron to jest to - szkoda, że ja tak rzadko robię.

    OdpowiedzUsuń
  5. o rany! makaron domowy, podziwiam! a co do dyni ja dzięki temu przepisowi chyba w końcu rozpocznę sezon :)))

    Monika
    www.bentopopolsku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. domowy makaron to najlepsze co może być. A sosik musi byc pyszny!

    OdpowiedzUsuń
  7. domowy makaron w takiej wersji jest na pewno pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aniu,może coś Ci zostało?
    Pyszności zrobiłaś!
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj to by ucieszyło moje podniebienie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Kochana jesteś wielka:) ....ja dziś patrzyłam na dynie ,patrzyłam i znó zostawiłam na sklepowej półce ...ale moze w weekend, kiedy głowę będę miała mniej pełną niefajnych rzeczy ....

    OdpowiedzUsuń
  11. Makaronik domowy wygląda przepysznie,ale ten sos...dynia i ser pleśniowy-Boziu jakie to musiało być dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj chętnie podłaczyłabym się do tego dania. Zapisuję przepis na sos, dyni w końcu duży wybór ;]

    OdpowiedzUsuń
  13. Robiłam dziś bardzo podobny, z tym, że ze spaghetti. Pycha!
    Na domowy makaron jeszcze się nie porwałam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Makron domowy? O nie.. to rarytas dla mnie ;-D Dziś właśnie go jadłam.. a do tego u Ciebie serek pleśniowym.. Pycha!



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.