poniedziałek, 10 października 2011

Peperonata

Peperonatą zajadamy się od czasu spotkania z Olą z Mojej Toskanii. 
Smakuje nam jako samodzielne danie, ale też jako dodatek do makaronu. 
Mój żołądek różnie reaguje na paprykę, ale jakoś to danie zaaprobował, więc skwapliwie korzystam z tej uprzejmości:). 
Podczas gotowania peperonaty dom wypełnia się cudowną wonią smażonych na oliwie: czosnku, cebuli, papryki i pomidorów. Że o aromacie wina nie wspomnę:). Cudowne danie!




Składniki:
  • 2 duże papryki (najlepiej czerwona i żółta)
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 pomidory 
  • 1 szklanka białego wina
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • makaron
Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Kiedy cebula się zrumieni dodać pomidory i paprykę (pokrojone w niezbyt drobną kostkę) oraz wino.







Dusić pod przykryciem około 30 minut
Podawać z pieczywem lub makaronem. 








Wpis dołączam do Durszlakowej akcji:

17 komentarzy:

  1. Śliczne kolory :) I na pewno pyszne danie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tu-tusia - tak to danie bardzo pozytywnie nastraja kolorystyką.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciesze sie, ze danie przypadlo do gustu. Wiem,ze po spotkaniu w Podkowie Lesnej wiele osob ja przygotowuje i nawet nosi do pracy by pokazac znajomym. Nastapila moda na peperonate! I tak dalej, warzywa gora! U mnie od paru dni zajadamy sie dzemem cebulowym, przpis juz krazy po sasiadztwie i okolicach.Pozdr.,A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Olu - dżemik zamierzam robić jutro:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie czerwono i bardzo smakowicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majana - piękna ta czerwień papryki i pomidorów to fakt:)

    OdpowiedzUsuń
  7. piękny kolor, fenomenalny, taki na jesień idealny. A smak już sobie wyobrażam na języku i już żałuję, że nie mam papryki w domu...

    Pozdrawiam mimo deszczu pogodnie
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda apetycznie...wypróbuję w mojej kuchni!anett

    OdpowiedzUsuń
  9. Opis zapachów już mnie zachęcił :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Mnemonique - idealne na jesień:)
    Aga-aa - :)
    Wilczyca-Aga - z pieczywem też całkiem, całkiem:)
    Wariatka327 - to świetnie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja peperonatę lubię od dawna.
    U Ciebie z makaronem pięknie jest podana.
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  12. Cześć kuzynko :)
    Fajny przepis i ogólnie cały blog jest fajny. Napewno coś sobie podpatrzę u Ciebie, bo w obecnej mojej sytuacji przydadzą mi się porady np na temat wychowania dzieci :)
    Pozdrawiam Was gorąco
    Piotrek

    OdpowiedzUsuń
  13. Mój dziadek robił :) mama ma jeszcze przepis na jakiejś pożółkłej kartce :) pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  14. ależ rewelacyjnie wyglada to danie ....a z makaronem musi smakować wyjątkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  15. A u Ciebie widzę strasznie makaronowo!


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.