poniedziałek, 21 listopada 2011

Kotlet schabowy z kokosem

Nie przepadam za kotletami schabowymi i dlatego w naszym domu pojawiają się wyjątkowo rzadko. A właściwie to w sumie lubię kotlety schabowe, ale przejadły mi się w czasach wczesnej młodości. 
W każdym razie od czasu do czasu robię schabowe lub a la schabowe z piersi kurczaka. Kiedyś nawet utwór na ten temat popełniłam:). 
Dzisiejsza propozycja pewnie nie u każdego z wielbicieli tradycyjnego kotleta znajdzie uznanie, ale u tych, którzy nie boją się eksperymentować z pewnością:)


Składniki:
  • 3 plastry schabu bez kości
  • wiórki kokosowe do obtoczenia
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
Kawałki schabu lekko rozbić, posolić, posypać pieprzem i odstawić w chłodne miejsce na minimum godzinę. 
Rozbić jajka i wymieszać je z odrobiną soli. 
Na talerzyk wysypać wiórki kokosowe. 
Obtoczyć mięso najpierw w jajku, a następnie w wiórkach kokosowych. Smażyć na złoto z obu stron. 

23 komentarze:

  1. Fajny pomysł;) tez kombinuje z panierkami ;P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda. Takiego kotleta to ja zawsze ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. podoab mi sie taka kokosowa wersja:)

    OdpowiedzUsuń
  4. DarkANGELika - dziękuję:)
    Slyvvia - :)
    Dusia - świetna nazwa:)
    Aga - zawsze to trochę urozmaicenia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mieso z kokosem jadlam nie raz, ale schabowego w wiorkach kokosowych jeszcze nigdy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę skosztować z kokosem. Podoba mi się !:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Schabowe lubimy na wszystkie sposoby - a te z kokosem musimy wypróbować! ślinka cieknie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Małgosia - a ja za to mięsa z kokosem chyba nigdy nie jadłam:)
    Majana - cieszę się i życzę smacznego:)
    Smaki Podkarpacia - cieszę się, że Wam przypadły do gustu:)
    Kulinarne-smaki - dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ja bym chęcią zjadła, ale podejrzewam, że u LLorda by nie przeszło, i tak zaczyna narzekać, że za bardzo kombinuję, że chce zwykłego kotleta...
    Kotleciarz o!

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo ciekawe, nie próbowałam takich wariacji.

    OdpowiedzUsuń
  11. Robiłam kiedyś takie kotlety, ale moim domownikom za bardzo nie posmakowały...

    OdpowiedzUsuń
  12. Aga-aa - musisz do mnie LLorda podesłać, oduczę go grymaszenia:)
    Wilczyca-Aga - zachęcam:)
    Bożena - moi właśnie mnie zdziwili swoją akceptacją:), a ja uwielbiam tego typu wynalazki:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja takie w domu też jadam - są pyszne. :D A schabowe mi się nigdy nie przejedzą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szana - to pewnie masz na koncie mnóstwo różnych panierek do nich?

    OdpowiedzUsuń
  15. Z nutką kokosową? Czemu nie ;-))) Zjem nawet 2 takie schaboszczaki ;-)



    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  16. :) coś dla mnie, robiłam kiedyś kurczaka w cieście kokosowym i bardzo nam smakował więc takiego kotlecika też bym zjadła :) polecam Ci sos do "maczania" majonez+ketchup+powidła śliwkowe w proporcji 1:1:1, super pasuje do takich egzotycznych połączeń

    OdpowiedzUsuń
  17. tia, go się nie da oduczyć, ale powiem ci że z nim nie jest tak źle większość rzeczy jada, nawet suchy chleb-taki wysuszony, wyrzucić nie da ;)

    OdpowiedzUsuń
  18. Domyślam się, że smak nieziemski ;]

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj popatrz, ja dzisiaj zapasowe kotlety z kuraka robilam, taka szkoda, ze ie zajrzalam wczesniej, bo bym chociaz z kilkoma zaeksperymentowala! :) Coz, bedzie pomysl na nastepny raz! :)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Jadłam kiedyś rybe w takiej panierce i nawet o tym nie wiedziałam,ciekawe jak to się komponuje z mięsem:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciekawa alternatywa dla schabowego. Taka nutka kokosu musi nadawać ciekawego smaku;)

    pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.