13:26

Wątróbka z cebulą, jabłkami i sosem sojowym

Witam wszystkich wątróbkożerców:). Krótka przerwa nastąpiła w wątróbkowym menu, ale powracam w przepysznym stylu:). 
Znana i przez szerokie grono wielbicieli lubiana wątróbka z podsmażonymi jabłkami i cebulką, podduszona z sosem sojowym. 
Niebo w wątróbkożernej, że tak ładnie powiem jamie ustnej:). 
Do tego klasyczne ziemniaczki, buraczki - pycha:). Polecam:). 




Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej (z kurcząt)
  • 2 jabłka
  • 2 średniej wielkości cebule
  • ciemny sos sojowy
  • sól
  • pieprz czarny
  • oliwa
Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone na małe kawałki jabłka (obrane ze skórki i oczyszczone z gniazd nasiennych). Lekko posolić i przyprawić czarnym pieprzem i całość poddusić około 5 minut. 
Wątróbkę oczyścić, pokroić na małe kawałki (paseczki) i podsmażyć na oliwie (w niczym nie obtaczać), polać kilkoma łyżkami ciemnego sosu sojowego i wymieszać z cebulą i jabłkami. Zdjąć z ognia. Gotowe:). Podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami. 

12 komentarzy:

  1. Aniu,znam te pyszności.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Amber - taki niby klasyk, ale dodatek sosu sojowego robi swoje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak wątróbka to wiadomo, że Ania posty wstawiła:) lubię Twoje wątróbkowe potrawy, bo i ja wątróbkę lubię ...a tak dawno jej nie robiłam, ze wstyd:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wątróbkę. Wspaniałe danie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jola - :) wątróbkowa Ania:)
    Slyvvia - wątróbka ma chyba tylu zwolenników co przeciwników:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię wątróbkę, robię podobną, ale z sosem sojowym nie próbowałam - do nadrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Grażyna - spróbuj koniecznie, właściwie niczym innym nie musisz jej doprawiać:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, smakowita, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna! Uwielbiam wątróbkę - u mnie będzie jutro;)
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm wątróbka...i te dodatki:)pycha,pycha,pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Majana - cieszę się, że lubiących jest sporo:)
    Anna-Maria - smacznego zatem i również pozdrawiam:)
    Mary - dziękuję:)
    Pucinka - dzięki:)

    OdpowiedzUsuń