Foto Ola |
Mogą być z nadzieniem lub po prostu posypane cukrem. Różnią się od tradycyjnych pączków smażonych, ale zapewniamy, że są naprawdę pyszne. Zwłaszcza te jeszcze lekko ciepłe:)
Jest to fajna alternatywa na Tłusty Czwartek. Polecamy szczególnie te nadziane czekoladą;)
Składniki:
- 1,5 szklanki mleka
- 40 g (3 łyżki) masła
- 1/3 szklanki cukru
- 7 g (torebka) suchych drożdży
- 2 jajka
- 500 g mąki
- szczypta soli
- nadzienie: dżem lub czekolada
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na placek ok. 1 cm. Na połowie ciasta układać nadzienie, przykryć drugą połową ciasta i wykrawać pączki.Brzegi lekko docisnąć. Pączki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić ok. minut i piec 10-15 minut w 200 stopniach.
to jeśli w ogóle zrobię pączki to tylko takie! bo ja nie cierpię w głębokim oleju piec.
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają!
Pozdrawiam słonecznie
Monika
Monika - w takim razie to zdecydowanie przepis dla Ciebie:)
Usuńświetnie wyglądają, chętnie bym zjadła jednego:)
OdpowiedzUsuńTo przepis dla mnie, bo pączki smażone jakoś mi nie wychodzą :( Sylwia
OdpowiedzUsuńSylwia - jakby co to służę radą w sprawie tych smażonych. Pisz na maila:)
Usuńmniam mniam :) trzeba zrobic :)
OdpowiedzUsuńMama Piotrusia i Bartusia - koniecznie:)
UsuńFantastyczny pomysł. Muszę wypróbować:)
OdpowiedzUsuńAmarathorse - polecamy:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne logo Bajecznych Smaków :)
OdpowiedzUsuńDorota - dziękujemy:)
UsuńAniu to zdrowa alternatywa dla typowych pączuchów bardzo nam się podoba:) buziaki
OdpowiedzUsuń