Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą na klasyczne włoskie spaghetti alla carbonara.
To zupełnie nieskomplikowane, bardzo pożywne
i smaczne danie.
Moim domownikom bardzo smakowało.
Składniki (na 5-6 osób):
- 600 g makaronu spaghetti
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 100 g sera pecorino
- 180 g surowego boczku (wędzonego)
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Boczek pokroić w kostkę (niezbyt dużą) i podsmażyć na oliwie. Jajka (uprzednio bardzo dokładnie wymyte i sparzone) wbić do miseczki i wymieszać. Dodać sól, pieprz i połowę startego sera.
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ugotowany makaron (gorący) wrzucić na patelnie z boczkiem i wymieszać, a następnie szybko przełożyć do naczynia z jajkami. Dokładnie wymieszać. Makaron podawać posypany startym serem i świeżo zmielonym pieprzem.
Zapraszam Was również do obejrzenia spaghetti alla carbonara przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
Jak zawsze u Ciebie bardzo apetyczne zdjecie! Buzia!
OdpowiedzUsuńPyszności! Widzę, że mamy podobny "obrus" :)
OdpowiedzUsuńsmaczny pomysł:d
OdpowiedzUsuńprzepyszna klasyka, którą uwielbiam, bardziej niż bolognese. Pewnie przez tę ilość kalorii
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
To wspaniale, że klasyczna, a nie z dodatkiem śmietany :D
OdpowiedzUsuńSuper smaczne, a u mnie najbardziej lubią makaron podsmażony na boczku i po prostu wbite jajko - mówimy na to mieszanka :-)
OdpowiedzUsuńI to carbonara, a nie makaron z kawałkami jajecznicy lub pływający w śmietanie, jak podają w knajpach ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam carbonarę, moi chłopcy również:) .... Robię ją troszeczkę inaczej, ale na smak raczej wpływu to nie ma:) buziaki
OdpowiedzUsuń