08:00

Spaghetti alla carbonara

sos carbonara

Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą na klasyczne włoskie spaghetti alla carbonara. 
To zupełnie nieskomplikowane, bardzo pożywne 
i smaczne danie. 
Moim domownikom bardzo smakowało. 

Składniki (na 5-6 osób):

  • 600 g makaronu spaghetti
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g sera pecorino
  • 180 g surowego boczku (wędzonego)
  • 4 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
Boczek pokroić w kostkę (niezbyt dużą) i podsmażyć na oliwie. Jajka (uprzednio bardzo dokładnie wymyte i sparzone) wbić do miseczki i wymieszać. Dodać sól, pieprz i połowę startego sera. 
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Ugotowany makaron (gorący) wrzucić na patelnie z boczkiem i wymieszać, a następnie szybko przełożyć do naczynia z jajkami. Dokładnie wymieszać. Makaron podawać posypany startym serem i świeżo zmielonym pieprzem. 








Zapraszam Was również do obejrzenia spaghetti alla carbonara przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.






8 komentarzy:

  1. Jak zawsze u Ciebie bardzo apetyczne zdjecie! Buzia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Widzę, że mamy podobny "obrus" :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszna klasyka, którą uwielbiam, bardziej niż bolognese. Pewnie przez tę ilość kalorii
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  4. To wspaniale, że klasyczna, a nie z dodatkiem śmietany :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super smaczne, a u mnie najbardziej lubią makaron podsmażony na boczku i po prostu wbite jajko - mówimy na to mieszanka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. I to carbonara, a nie makaron z kawałkami jajecznicy lub pływający w śmietanie, jak podają w knajpach ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam carbonarę, moi chłopcy również:) .... Robię ją troszeczkę inaczej, ale na smak raczej wpływu to nie ma:) buziaki

    OdpowiedzUsuń