08:14

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa - u mnie w wersji nie zabielonej, ale można dodać do niej kilka łyżek śmietany. Ważne jest żeby do jej przygotowania użyć dobrej jakości ogórków kiszonych i nie wygotować ich smaku. Dobrze jest też pozostawić wodę z ogórków, która wzmocni smak zupy. 
Zupa idealna w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ wspaniale rozgrzewa. 

Przepisy na inne zupy znajdziesz tu

Składniki:


  • 500 g kiszonych ogórków + woda 
  • mięso (najlepiej wołowiny, ale dobra jest też po prostu na mięsie z kurczaka - użyłam 3 podudzi)
  • 2 średnie marchewki
  • kawałek selera
  • mały por
  • 3-4  średnie ziemniaki
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kilka ziaren kolendry
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie kilka łyżek śmietany
Mięso umieścić w garnku z wodą. Lekko posolić Dodać liść laurowy, kolendrę i ziele angielskie i gotować do uzyskania miękkości przez mięso. Odłowić je, ostudzić i podzielić na małe cząstki. Kiedy mięso stygnie do zupy dodać pokrojone w kostkę marchew i selera oraz pora pokrojonego w półplasterki. Po 10 minutach dodać ziemniaki oraz mięso. Gotować kolejne 10 minut i dodać ogórki starte na tarce o dużych oczkach oraz wodę z ogórków. Całość  gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 

6 komentarzy:

  1. Mniammmm...
    U mnie też wczoraj była ogórkowa!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna. W zimie ciepła zupa to zbawienie, nic tak nie rozgrzewa:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ty dodajesz wodę z ogórków, ja znów ogórki podsmażam na masle .... widzę, ze każdy ma swój patent na pyszna ogórkową:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robie identycznie, tez podmazam na masle :)

      Usuń