Zupa ogórkowa - u mnie w wersji nie zabielonej, ale można dodać do niej kilka łyżek śmietany. Ważne jest żeby do jej przygotowania użyć dobrej jakości ogórków kiszonych i nie wygotować ich smaku. Dobrze jest też pozostawić wodę z ogórków, która wzmocni smak zupy.
Zupa idealna w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ wspaniale rozgrzewa.
Przepisy na inne zupy znajdziesz tu.
Składniki:
Zupa idealna w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ wspaniale rozgrzewa.
Przepisy na inne zupy znajdziesz tu.
Składniki:
- 500 g kiszonych ogórków + woda
- mięso (najlepiej wołowiny, ale dobra jest też po prostu na mięsie z kurczaka - użyłam 3 podudzi)
- 2 średnie marchewki
- kawałek selera
- mały por
- 3-4 średnie ziemniaki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kilka ziaren kolendry
- sól
- pieprz
- opcjonalnie kilka łyżek śmietany
Mięso umieścić w garnku z wodą. Lekko posolić Dodać liść laurowy, kolendrę i ziele angielskie i gotować do uzyskania miękkości przez mięso. Odłowić je, ostudzić i podzielić na małe cząstki. Kiedy mięso stygnie do zupy dodać pokrojone w kostkę marchew i selera oraz pora pokrojonego w półplasterki. Po 10 minutach dodać ziemniaki oraz mięso. Gotować kolejne 10 minut i dodać ogórki starte na tarce o dużych oczkach oraz wodę z ogórków. Całość gotować jeszcze kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mniammmm...
OdpowiedzUsuńU mnie też wczoraj była ogórkowa!
świetna. W zimie ciepła zupa to zbawienie, nic tak nie rozgrzewa:D
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogórkową !:)
OdpowiedzUsuńTy dodajesz wodę z ogórków, ja znów ogórki podsmażam na masle .... widzę, ze każdy ma swój patent na pyszna ogórkową:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńja robie identycznie, tez podmazam na masle :)
Usuń