Chatka Baby Jagi w tradycyjnej wersji z czekoladą bardzo nam smakowała.
Wpadłam na pomysł żeby nieco ją zmienić i czekoladę zamienić na białą, a wtedy aż prosiła się o obsypanie wiórkami kokosowymi.
Efekt wyszedł przepyszny - chatka Baby Jagi w wersji rafaello:)
Składniki:
- 500 g twarogu (można zmielić półtłusty, ja użyłam twarogu do serników - z wiaderka)
- 150 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 30 herbatników (szkolne)
- 1/2 szklanki mleka (do moczenia herbatników)
- polewa: 100 g białej czekolady + 1 łyżka masła
- wiórki kokosowe do posypania po wierzchu
Przy pomocy miksera utrzeć masło z cukrem pudrem. Do masy dodać twaróg i ucierać do momentu osiągnięcia gładkiej masy (jeżeli masa zrobi się zbyt rzadka, to należy przed przełożeniem jej na herbatniki, schłodzić trochę w lodówce).
Na folii aluminiowej rozłożyć namoczone w mleku herbatniki (3 rzędy po 5 herbatników). Wyłożyć na nie więcej niż połowę masy i przykryć kolejną warstwą herbatników (również namoczonych w mleku). Na środkowy pasek ciastek wyłożyć pozostałą masę serową. Brzegi folii aluminiowej unieść w górę i połączyć tworząc trójkątny kształt chatki. Zobaczcie instrukcję zdjęciową tutaj.
Zawiniętą w folię chatkę schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Po wyjęciu z lodówki zdjąć folię i polać polewą z białej czekolady (rozpuścić czekoladę z dodatkiem masła - najlepiej w kąpieli wodnej (na garnku z parującą wodą ustawić miskę (najlepiej metalową)). Na koniec obsypać chatkę wiórkami kokosowymi.
Super wersja chatki. Tradycyjną uwielbiam, ale taka kokosowa musi być boska! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKokosowa...pycha.
OdpowiedzUsuńpiękna chatka Ci wyszła:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ta chatka. :)
OdpowiedzUsuńależ ona śliczna ... nie wiem czy nie piękniejsza od tej klasycznej wersji:)
OdpowiedzUsuńmniam, pyszności !
OdpowiedzUsuń