czwartek, 6 marca 2014

Kobieca kuchnia makaronowa

W ubiegłą sobotę na zaproszenie marki Lubella wzięłam udział w warsztatach kulinarnych "Kobieca kuchnia makaronowa" 
Jak wiecie do konsumpcji makaronu długo mnie namawiać nie trzeba, a do tego spotkanie było okazją do poznania przesympatycznych blogerek kulinarnych z różnych zakątków kraju. 
Warsztaty różniły się nieco formułą od tych, w których do tej pory było mi dane uczestniczyć. 
Szef kuchni - Piotr Ceranowicz, nie przygotował nam konkretnych przepisów i zadań, ale pozostawił dowolność przygotowania dań z dwóch głównych składników: mięsa i makaronu. 
A korzystać mogłyśmy z dowolnych składników wysokiej jakości: makaronów, warzyw i ziół. 
Warsztaty umocniły mnie w przekonaniu, że połączenie mięsa i makaronu jest prawidłowe i korzystne dla naszego organizmu. Ważne jest jednak aby mięso było dodatkiem, a podstawą produkt zbożowy (makaron bądź kasza) i warzywa. 





Razem z Olą z bloga 2 smaki 




oraz Karoliną z bloga Sto Kolorów Kuchni 




podjęłyśmy się zmierzenia z imponująco wyglądającą polędwicą wołową. 
Zdecydowałyśmy się na niecodzienne zestawienie (humorystycznie zresztą ochrzciłyśmy nasze danie "Penne alla Chicago") łącząc steki z makaronem z warzywami - taki włosko-amerykański mariage:) 
Był tylko jeden problem - żadna z nas steków wcześniej nie przyrządzała:) 
Z pomocą przyszedł nam Szef Piotr i udzielił szczegółowych instrukcji na ten temat. 




Teraz jesteśmy już ekspertkami:)



Przy okazji przyznaję się, że ja preferuję te najmniej wysmażone:)

Makaron połączyłyśmy z kolorowymi warzywami, wcześniej podsmażonymi krótko na oliwie z dodatkiem czosnku. 
Oprócz mięs przygotowanych przez nas miałyśmy również okazję skosztować tych przygotowanych przez Szefa Kuchni metodą sous-vide (mięso umieszcza się w worku próżniowym i zanurza w gorącej wodzie, gotuje się w niskiej temperaturze). Moim zdaniem wszystkie udały się wybornie. Wszystkie wspaniale komponowały się z makaronowymi daniami. 

Warsztaty upłynęły nam w przemiłej atmosferze. I mimo, iż powiadają, że gdzie kucharek sześć tam nie ma co jeść, zakończyły się naprawdę przepyszną biesiadą. 


7 komentarzy:

  1. ile pysznych dani z makaronem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyna - a nie wszystkie są na zdjęciach:)

      Usuń
  2. No i z Ciebie na mnie przelazło i ja teraz już też lubię te najmniej wysmażone! :D
    Za co Ci oczywiście bardzo dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola - polecam się na przyszłość:)

      Usuń
  3. Aniu, mnie też było miło Cie spotkać ! A pyszności były, potwierdzam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażyna - mam nadzieję na szybkie ponowne spotkanie:)

      Usuń
  4. Z takim zespołem na pewno swietnie musiało się gotować:) buziaki

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.