Brownie upiekłam na prośbę mojej 3 letniej córeczki, która bardzo chciała ciasto czekoladowe na obiad - oczywiście zostało zjedzone dopiero po obiedzie.
Przygotowanie brownie jest banalnie proste i nie ma możliwości żeby się nie udało.
U mnie wersja z kawałkami białej czekolady, ale można je upiec również bez tego dodatku.
Składniki (blacha 22 cm x 33 cm):
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- opcjonalnie 50 g białej czekolady
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę.
Czekoladę rozpuścić z masłem (w kąpieli wodnej - stawiając miskę na garnku z parującą wodą).
Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki delikatnie wymieszać ją z mąką i roztopioną czekoladą. Na koniec można dodać posiekaną niezbyt drobno białą czekoladę.
Inne moje przepisy z użyciem czekolady znajdziesz tutaj.
świetne zjadłabym:d
OdpowiedzUsuńpychotka!
OdpowiedzUsuńO, tak nie ma to jak brownie :)
OdpowiedzUsuńRobie!
OdpowiedzUsuńKasia - :)
Usuń