08:20

Brownie z białą czekoladą

brownie z białą czekoladą


Brownie upiekłam na prośbę mojej 3 letniej córeczki, która bardzo chciała ciasto czekoladowe na obiad - oczywiście zostało zjedzone dopiero po obiedzie. 
Przygotowanie brownie jest banalnie proste i nie ma możliwości żeby się nie udało.
U mnie wersja z kawałkami białej czekolady, ale można je upiec również bez tego dodatku. 

Składniki (blacha 22 cm x 33 cm):
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • opcjonalnie 50 g białej czekolady
Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. 
Czekoladę rozpuścić z masłem (w kąpieli wodnej - stawiając miskę na garnku z parującą wodą). 
Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki delikatnie wymieszać ją z mąką i roztopioną czekoladą. Na koniec można dodać posiekaną niezbyt drobno białą czekoladę. 
Ciasto przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 15 minut w 180 stopniach. 

brownie

Inne moje przepisy z użyciem czekolady znajdziesz tutaj

5 komentarzy: