20:00

Fougasse z oliwkami

Fougasse to regionalna specjalność Prowansji. 
Te urocze chlebki w kształcie liści upiekłam w ramach marcowego wypiekania z innymi blogerami. 
Chlebki urzekły nas chrupkością skórki. Zdecydowanie będą powracać w domowym menu. 
J. Hamelman podaje, że to porcja na 2 chlebki, ale ja zrobiłam 2 większe i trzy nieco mniejsze. Dla każdego po jednym. 
Dodatkowo posypałam część ziołami prowansalskimi. 
Wyszło przepysznie!

Składniki pate fermentee:
  • 1 szklanka mąki pszennej chlebowej (użyłam T650)
  • 3/8 szklanki wody 
  • 3 g soli
  • szczypta drożdży suchych

Drożdże wymieszać z wodą, dodać mąkę i mieszać do osiągnięcia gładkiego ciasta. Pate fermentee powinno mieć konsystencję gotowego ciasta na chleb. 
Ciasto przykryć folią i odstawić na 12-16 godzin w temp. ok. 21 stopni. Po tym czasie zaczyn powinien być wyrośnięty, a w środku lekko się zapadać. 

Składniki ciasta właściwego:

  • 4 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej (T650)
  • 3/8 szklanki mąki pszennej razowej (T2000)
  • 1 i 1/8 szklanki wody
  • 6 g soli
  • 3  g drożdży suchych
  • 2 łyżki oliwy
  • 40 g oliwek nicejskich (użyłam zielonych, pokrojonych w plasterki)
  • całe pate fermentee

Ślimak wykonany przez Olka:)
Do miski włożyć wszystkie składniki oprócz pate fermentee, oliwek i oliwy. Przy pomocy miksera (na wolnym biegu) mieszać do momentu połączenia składników (3 minuty). Podczas miksowania małymi porcjami dodawać pate fermentee. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste to dodać trochę wody. Zwiększyć obroty miksera, dodać oliwę i wyrabiać 5-6 minut. Wyłączyć mikser i ręcznie zagnieść ciasto dodając oliwki. Ciasto przełożyć do czystej miski i pozostawić na 2 h. Po upływie 1 h wyjąć, rozciągnąć i złożyć na trzy. Po 2 h ciasto podzielić na porcje, lekko zaokrąglić i ułożyć złączeniem do dołu. Odstawić na 20 minut, a następnie rozwałkować na owalny kształt. Pozostawić na 1 h. Po upływie tego czasu ciasto delikatnie rozciągnąć (mniej więcej o połowę) i uformować wydłużony trójkąt. 


rys. z książki J. Hamelmana Chleb

Naciąć jak na rys. A (ja wykonałam w części pionowo 3 mniejsze nacięcia). Jeszcze bardziej rozciągnąć ciasto (rys. B) żeby nacięcia się otworzyły. Chlebki piec ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni (naparowanym poprzez ustawienie na dole piekarnika naczynia z wodą lub kilkoma kostkami lodu). Przed pieczeniem można posypać ziołami, solą morską lub czarnym pieprzem i parmezanem.


Hania 1,5 roku

Razem ze mną fougasse upiekli:






31 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. http://breakfastdancejoggingenjoy.blogspot.com/ - :)

      Usuń
  2. Aniu,
    przepiękne!
    I ta urocza wstążeczka...
    A widok Córci z ogromnym liściem bezcenny!
    Dziękuję za Twój udział.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber = dziękuję za kolejne zaproszenie:)

      Usuń
  3. Aniu-wspaniały liść :) Piękny fougasse :) ale osóbka podgryzająca chlebek na dolnych zdjęciach jest gwiazdą tego wpisu :) pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosia - dziękuję serdecznie:)

      Usuń
  4. Piękne listki, cudowne zdjęcia:) Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arnika - dziękuję i wzajemnie:)

      Usuń
  5. Aniu, chlebek piekny, ale dziecko jeszcze piekniejsze :) Dziekuje za wspolne pieczenie i do nastepnego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malarka - dziękuję. Było miło znowu się spotkać:)

      Usuń
  6. cudne! i chlebki i fotomodelka :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jswm - dziękuję w imieniu swoim oraz fotomodelki:)

      Usuń
  7. No matko kochana, ja, taki frankofil (niestety ;)) nie znam tego !!!!!! Wypiekam koniecznie la semaine suivante !!!!!!! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona - mam nadzieję, że Cię pocieszę, bo ja też wcześniej nie znałam. Piecz koniecznie la semaine suivante:)

      Usuń
  8. Aniu, piękne zdjęcia! Ostatni kolaż mnie rozbroił... :D
    No i ta wstążeczka! Ach ;)

    Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Powalające zdjęcia... A kokardka rzuca na kolana...
    Miło było ponownie piec wspólnie, dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękne foty liściowo dzieciece, dziękuję za wspólną zabawę , pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten liść prawie taki jak Hania. Piękny i pyszny, dziękuje i do nastepnego.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastycznie wygląda córcia z tymi liśćmi! Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  13. śliczne! Pozdrawiam i dzięki za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliczne chlebki a Córcia cudna :)! Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń
  15. Oj chlebek prawie większy od dziecinki…ha, ha…
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny efekt uzyskałaś i te zioła prowansalskie zapewne dodały smaczku:-) dzięki za kolejny wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Hania prócz pysznej przekąski ma też niezłą zabawę;)
    Słodkie zdjęcia!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękne chlebki Ci wyszły:) Widzę, że Hani też smakowały:)) Dziękuję za wspólne pieczenie;) Pozdrawiam Magda

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję za wspólny czas:-), pięknie upieczone:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Piękny wypiek, dziękuję za wspólnie spędzony czas, mam nadzieję, że za miesiąc spotkamy się ponownie! Masz śliczną córcię :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. Zaczarowałaś mnie zdjęciami córeczki zajadającej fougasse :):)
    Pozdrawiam serdecznie i dziękuję Ci za kolejne wspólny wypiek.

    OdpowiedzUsuń
  22. Aniu wybacz, ale nic nie przebije Twojej córeczki zajadającej fougasse .... te zdjęcia po prostu powalają na kolana:)... potwierdza się to co napisałam Ci w poprzednim poście o Twoich zdjęciach:) .... a ten liśc to naprawde wielki:) buziaki

    OdpowiedzUsuń