08:00

Makaron zapiekany z grzybami


Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy wraz  z Aleksandrą na zapiekankę makaronową z grzybami czyli pasticcio di pasta ai funghi. 
Moją zapiekankę przygotowałam z serem Quartirolo Lombardo (krowi ser podpuszczkowy z mleka pasteryzowanego,  z Lombardii), ale można również użyć sera Fontina, tak jak to zrobiła Aleksandra. 

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 20 listków bazylii (dużych)
  • 1 średnia cebula
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • sos beszamelowy: 30 g masła, 30 g mąki, 250 ml mleka, 50 g parmezanu
  • 100 g (dałam trochę więcej) sera Ouartirolo Lombardo
  • 400 g makaronu farfalle (kokardki)
  • sól
  • pieprz

Grzyby zamoczyć w wodzie przez kilka godzin, a następnie odsączyć i pokroić w paski. Na patelni polanej oliwą poddusić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać grzyby oraz pokrojone pelati, posiekaną niezbyt drobno natkę i listki bazylii. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut - ja w trakcie podlałam nieco wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i powoli wlewać mleko. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu (około 10 minut), cały czas mieszając. Pod koniec posolić i dodać parmezan. Zdjąć z ognia. Ugotowany al dente makaron wymieszać z sosem pomidorowo-grzybowym i wyłożyć do wysmarowanej masłem lub oliwą formy do zapiekania. Na makaronie ułożyć plastry sera i całość zalać sosem beszamelowym. Piec 20 minut w 180 stopniach. 
Zapraszam również do obejrzenia pasticcio di pasta ai funghi przygotowanej przez Aleksandrę w Toskanii. 

4 komentarze:

  1. Mnie ta zapiekanka bardzo smakowala, Tuz po wyjeciu z pieca jest taka cieplutka i milutka dla podniebienia. Forma byla dosc duza, wiec zostalo troche na drugi dzien. Odgrzane na wolnym ogniu pod przykryciem tez smakowalo! Nastepnym razem przygotuje z kokardkami, tak jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - była przepyszna, ale najbardziej smakowała mi już przestudzona. Aromat grzybów był najbardziej wyczuwalny. Ja zapoluję jeszcze na fontinę i następnym razem z nią zrobię:)

      Usuń
  2. dzięki za przepis, wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam takie danie z makaronem i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baccarat - cieszę się, że przepis się przyda i życzę smacznego:)

      Usuń