piątek, 7 marca 2014

Makaron zapiekany z grzybami


Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy wraz  z Aleksandrą na zapiekankę makaronową z grzybami czyli pasticcio di pasta ai funghi. 
Moją zapiekankę przygotowałam z serem Quartirolo Lombardo (krowi ser podpuszczkowy z mleka pasteryzowanego,  z Lombardii), ale można również użyć sera Fontina, tak jak to zrobiła Aleksandra. 

Składniki:

  • 50 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 20 listków bazylii (dużych)
  • 1 średnia cebula
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • sos beszamelowy: 30 g masła, 30 g mąki, 250 ml mleka, 50 g parmezanu
  • 100 g (dałam trochę więcej) sera Ouartirolo Lombardo
  • 400 g makaronu farfalle (kokardki)
  • sól
  • pieprz

Grzyby zamoczyć w wodzie przez kilka godzin, a następnie odsączyć i pokroić w paski. Na patelni polanej oliwą poddusić pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Dodać grzyby oraz pokrojone pelati, posiekaną niezbyt drobno natkę i listki bazylii. Dusić pod przykryciem ok. 30 minut - ja w trakcie podlałam nieco wodą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przygotować sos beszamelowy. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i powoli wlewać mleko. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu (około 10 minut), cały czas mieszając. Pod koniec posolić i dodać parmezan. Zdjąć z ognia. Ugotowany al dente makaron wymieszać z sosem pomidorowo-grzybowym i wyłożyć do wysmarowanej masłem lub oliwą formy do zapiekania. Na makaronie ułożyć plastry sera i całość zalać sosem beszamelowym. Piec 20 minut w 180 stopniach. 
Zapraszam również do obejrzenia pasticcio di pasta ai funghi przygotowanej przez Aleksandrę w Toskanii. 

4 komentarze:

  1. Mnie ta zapiekanka bardzo smakowala, Tuz po wyjeciu z pieca jest taka cieplutka i milutka dla podniebienia. Forma byla dosc duza, wiec zostalo troche na drugi dzien. Odgrzane na wolnym ogniu pod przykryciem tez smakowalo! Nastepnym razem przygotuje z kokardkami, tak jak Ty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - była przepyszna, ale najbardziej smakowała mi już przestudzona. Aromat grzybów był najbardziej wyczuwalny. Ja zapoluję jeszcze na fontinę i następnym razem z nią zrobię:)

      Usuń
  2. dzięki za przepis, wygląda bardzo smakowicie, uwielbiam takie danie z makaronem i chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baccarat - cieszę się, że przepis się przyda i życzę smacznego:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.