Jeżeli macie ochotę na pyszne trufle to proponuję zakupić awokado.
Awokado i czekolada? Dla mnie idealnie!
Bez obaw, testowałam na mężu i nie domyślił się, że je awokado. Mało tego, stwierdził, że to najlepsze czekoladki jakie jadł:) Może to więc dobry sposób żeby kogoś do spróbowania tego pysznego owocu przekonać:)
W oryginalnej wersji w przepisie znajduje się porto.
Ja ze względu na dzieci musiałam z niego zrezygnować, ale jeżeli przygotowujecie je tylko dla dorosłych to przypominam o nim podając w składnikach;)
Zainspirował mnie przepis z bloga Kuchennymi Drzwiami
Składniki:
- dojrzałe awokado
- 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- łyżka masła
- kakao dobrej jakości do obtoczenia trufli
- 50 ml porto (w wersji dla dorosłych)
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (metalową miskę ustawić na garnku z parującą wodą). Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ. Rozgnieść go widelcem i wymieszać z roztopioną czekoladą. Masę przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza wyłożonego papierem do pieczenia (na zdjęciu połowa porcji).
Całość przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć i przełożyć na talerzyk. Ostrym nożem pokroić w kostkę. Formować kulki, a następnie obtaczać je w kakao. Przechowywać w lodówce.
pysznie wyglądają:) ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńZaskakująco pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te zielone cudo:) ..... niestety tylko ja .... choć i Lilek standardowo nie wzgardzil jak dałam do spróbowania:) .... te trufelki widziałam u Ani i też za mną chodza:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie one są piękne! Muszę spróbować z awokado.:)
OdpowiedzUsuń