08:46

Trufle z awokado


Jeżeli macie ochotę na pyszne trufle to proponuję zakupić awokado. 
Awokado i czekolada? Dla mnie idealnie!
Bez obaw, testowałam na mężu i nie domyślił się, że je awokado. Mało tego, stwierdził, że to najlepsze czekoladki jakie jadł:) Może to więc dobry sposób żeby kogoś do spróbowania tego pysznego owocu przekonać:)
W oryginalnej wersji w przepisie znajduje się porto. 
Ja ze względu na dzieci musiałam z niego zrezygnować, ale jeżeli przygotowujecie je tylko dla dorosłych to przypominam o nim podając w składnikach;)

Zainspirował mnie przepis z bloga Kuchennymi Drzwiami

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
  • łyżka masła
  • kakao dobrej jakości do obtoczenia trufli
  • 50 ml porto (w wersji dla dorosłych)

Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej (metalową miskę ustawić na garnku z parującą wodą). Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i przy pomocy łyżki wydrążyć miąższ. Rozgnieść go widelcem i wymieszać z roztopioną czekoladą. Masę przełożyć do miseczki lub głębokiego talerza wyłożonego papierem do pieczenia (na zdjęciu połowa porcji). 




Całość przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie wyjąć i przełożyć na talerzyk. Ostrym nożem pokroić w kostkę. Formować kulki, a następnie obtaczać je w kakao. Przechowywać w lodówce. 


4 komentarze:

  1. pysznie wyglądają:) ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaskakująco pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te zielone cudo:) ..... niestety tylko ja .... choć i Lilek standardowo nie wzgardzil jak dałam do spróbowania:) .... te trufelki widziałam u Ani i też za mną chodza:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie one są piękne! Muszę spróbować z awokado.:)

    OdpowiedzUsuń