Bajeczne smaki zapraszają na jajka faszerowane w skorupkach: tradycyjnych oraz waflowych.
Takie jajka to bardzo smaczna przekąska. Wersję w skorupkach waflowych szczególnie polecamy dzieciom:)
Składniki:
Takie jajka to bardzo smaczna przekąska. Wersję w skorupkach waflowych szczególnie polecamy dzieciom:)
Składniki:
- 4 jajka
- 8 skorupek waflowych Vafini
- 100 g pieczarek
- kilka szczypiorków
- 4 łyżki masła
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz
1. Wersja tradycyjna
Ugotowane jajka przekroić na pół. Połówki jajek ostrożnie wydrążyć i pokroić w kostkę. Do jajek dodać pokrojone w kostkę i podsmażone pieczarki oraz szczypiorek i łyżkę masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Nafaszerować połówki skorupek i wierzch oprószyć bułką tartą. Smażyć na pozostałym maśle aż się zarumienią - jajka ułożyć farszem do dołu.
2. Wersja w skorupkach waflowych
Ugotowane jajka obrać i posiekać. Połączyć z pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi pieczarkami oraz szczypiorkiem i łyżką masła. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nafaszerować skorupki waflowe i wierzch oprószyć bułką tartą. Smażyć na pozostałym maśle aż się zarumienią - jajka ułożyć farszem do dołu.
tez takie robię na przyjęcia:)
OdpowiedzUsuńJustyna - takie jajka są świetne jako przekąska na przyjęciu:)
OdpowiedzUsuńWprost uwielbiam takie jajka - Mama zawsze przyrządza je na Wielkanoc... Smak dzieciństwa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNashelly - u mnie nie było takich jajek, ale patrząc na to jak smakują mojemu synowi, to chyba pojawią się w tym roku na wielkanocnym stole:)
OdpowiedzUsuńchyba wkradł się błąd-w wersji tradycyjnej jajek nie obieramy tylko kroimy na pół w skorupkach:)
OdpowiedzUsuńAga - dzięki za czujność:) Tak własnie robimy:) Nie obieramy:)
Usuń:)czytałam dokładnie bo będę robiła,uwielbiam jajka,jem ogromne ilości:)
UsuńSuper! U mnie w domu ostatnio pochłaniane są wręcz zastraszające ilości jajek:) Smacznego życzę!:)
OdpowiedzUsuńU nas też ostatnio jaj schodzi całe mnóstwo:) ... ale takich faszerowanych w skorupkach jeszcze nie robiłam:) buziaki
OdpowiedzUsuń