niedziela, 16 marca 2014

Babeczki z cukinią na słono


Tym razem babeczki postanowiłam przygotować na słono. 
Wyszły wilgotne i bardzo aromatyczne za sprawą dodatku czosnku i tymianku, a zarazem lekko słodkawe dzięki głównemu składnikowi, czyli cukinii. 
Taką babeczkę można zjeść w ramach kolacji lub zabrać ze sobą do szkoły lub pracy jako drugie śniadanie. 

Składniki (12 babeczek):

  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (średniej wielkości cukinia)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 g sera pecorino (może być parmezan) - starty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól (do smaku)
  • pieprz czarny (do smaku)
Startą cukinię odsączyć z soku i wymieszać z pozostałymi składnikami przy pomocy łyżki. Powstałe w ten sposób ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Piec w 180 stopniach ok. 35 minut. 
Upieczone babeczki studzić na kratce. Należy odczekać chwilę z jedzeniem, bo babeczki na początku są dość wilgotne i przywierają do papieru, dopiero po ostudzeniu właściwie tężeją. 

Ewa


Mój wpis dodaję do zielonej akcji:

14 komentarzy:

  1. Uwielbiam wytrawne babeczki - sama robiłam ze szpinakiem i rwarzywami. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. StudentsKitchen - właśnie kolejne mam zamiar zrobić ze szpinakiem:)

      Usuń
  2. super przepis , muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam babeczki z cukinią, ale jednak na słodko :)
    Dziękuję za przyłączenie się do zielonej zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pinkcake - ja ostatnio cukinię na słodko, w cieście jadłam w ciąży i jakoś mnie od tego czasu nie ciągnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super smakowity pomysl:) I widze ze coreczka tez tak mysli :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu uwielbiam Twoje zdjecia z dzieciaczkami .... potrafisz zrobić jakies takie ujęcie, że za serce chwyta i oczy raduje:) ... a babeczki wspaniałe - choć ja sama jeszcze nie odważyłam sie na muffinki w wersji wytrawnej:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne babeczki, wyszły delikatne, puszyte i bardzo smaczne. Prosty i dobry przepis!;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne babeczki, wyszły delikatne, puszyte i bardzo smaczne. Prosty i dobry przepis!;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Mialam ciut mjiej cukini i ciasta wyszlo mi na 6 foremek silikonowych, pewnie tych wiekszych. W zwiazku z tym chcialam zapytac - trzeba je piec dluzej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno tak. Mysle ze do 10 minut wiecej

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.