Tym razem babeczki postanowiłam przygotować na słono.
Wyszły wilgotne i bardzo aromatyczne za sprawą dodatku czosnku i tymianku, a zarazem lekko słodkawe dzięki głównemu składnikowi, czyli cukinii.
Taką babeczkę można zjeść w ramach kolacji lub zabrać ze sobą do szkoły lub pracy jako drugie śniadanie.
Składniki (12 babeczek):
- 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (średniej wielkości cukinia)
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 150 g jogurtu naturalnego
- 50 g sera pecorino (może być parmezan) - starty
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól (do smaku)
- pieprz czarny (do smaku)
Startą cukinię odsączyć z soku i wymieszać z pozostałymi składnikami przy pomocy łyżki. Powstałe w ten sposób ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Piec w 180 stopniach ok. 35 minut.
Upieczone babeczki studzić na kratce. Należy odczekać chwilę z jedzeniem, bo babeczki na początku są dość wilgotne i przywierają do papieru, dopiero po ostudzeniu właściwie tężeją.
Ewa |
Mój wpis dodaję do zielonej akcji:
Uwielbiam wytrawne babeczki - sama robiłam ze szpinakiem i rwarzywami. <3
OdpowiedzUsuńStudentsKitchen - właśnie kolejne mam zamiar zrobić ze szpinakiem:)
Usuńsuper przepis , muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńBasia bbb - dziękuję:)
UsuńUwielbiam babeczki z cukinią, ale jednak na słodko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przyłączenie się do zielonej zabawy!
Pinkcake - ja ostatnio cukinię na słodko, w cieście jadłam w ciąży i jakoś mnie od tego czasu nie ciągnie:)
OdpowiedzUsuńCudne zielone babeczki :)
OdpowiedzUsuńSuper smakowity pomysl:) I widze ze coreczka tez tak mysli :)
OdpowiedzUsuńAniu uwielbiam Twoje zdjecia z dzieciaczkami .... potrafisz zrobić jakies takie ujęcie, że za serce chwyta i oczy raduje:) ... a babeczki wspaniałe - choć ja sama jeszcze nie odważyłam sie na muffinki w wersji wytrawnej:) buziaki
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne babeczki, wyszły delikatne, puszyte i bardzo smaczne. Prosty i dobry przepis!;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Bardzo fajne babeczki, wyszły delikatne, puszyte i bardzo smaczne. Prosty i dobry przepis!;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mialam ciut mjiej cukini i ciasta wyszlo mi na 6 foremek silikonowych, pewnie tych wiekszych. W zwiazku z tym chcialam zapytac - trzeba je piec dluzej?
OdpowiedzUsuńNa pewno tak. Mysle ze do 10 minut wiecej
UsuńJeśli zamienię ser żółty na fetę, powinnam dodać olej/tłuszcz do ciasta?
OdpowiedzUsuńNie ma takiej potrzeby.
UsuńDziękuję za szybką odpowiedź :)
Usuń