08:09

Babeczki z cukinią na słono


Tym razem babeczki postanowiłam przygotować na słono. 
Wyszły wilgotne i bardzo aromatyczne za sprawą dodatku czosnku i tymianku, a zarazem lekko słodkawe dzięki głównemu składnikowi, czyli cukinii. 
Taką babeczkę można zjeść w ramach kolacji lub zabrać ze sobą do szkoły lub pracy jako drugie śniadanie. 

Składniki (12 babeczek):

  • 2 szklanki cukinii startej na tarce o dużych oczkach (średniej wielkości cukinia)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 50 g sera pecorino (może być parmezan) - starty
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól (do smaku)
  • pieprz czarny (do smaku)
Startą cukinię odsączyć z soku i wymieszać z pozostałymi składnikami przy pomocy łyżki. Powstałe w ten sposób ciasto przełożyć do formy wyłożonej papilotkami. Piec w 180 stopniach ok. 35 minut. 
Upieczone babeczki studzić na kratce. Należy odczekać chwilę z jedzeniem, bo babeczki na początku są dość wilgotne i przywierają do papieru, dopiero po ostudzeniu właściwie tężeją. 

Ewa


Mój wpis dodaję do zielonej akcji:

17 komentarzy:

  1. Uwielbiam wytrawne babeczki - sama robiłam ze szpinakiem i rwarzywami. <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. StudentsKitchen - właśnie kolejne mam zamiar zrobić ze szpinakiem:)

      Usuń
  2. super przepis , muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam babeczki z cukinią, ale jednak na słodko :)
    Dziękuję za przyłączenie się do zielonej zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pinkcake - ja ostatnio cukinię na słodko, w cieście jadłam w ciąży i jakoś mnie od tego czasu nie ciągnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super smakowity pomysl:) I widze ze coreczka tez tak mysli :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu uwielbiam Twoje zdjecia z dzieciaczkami .... potrafisz zrobić jakies takie ujęcie, że za serce chwyta i oczy raduje:) ... a babeczki wspaniałe - choć ja sama jeszcze nie odważyłam sie na muffinki w wersji wytrawnej:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne babeczki, wyszły delikatne, puszyte i bardzo smaczne. Prosty i dobry przepis!;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne babeczki, wyszły delikatne, puszyte i bardzo smaczne. Prosty i dobry przepis!;-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Mialam ciut mjiej cukini i ciasta wyszlo mi na 6 foremek silikonowych, pewnie tych wiekszych. W zwiazku z tym chcialam zapytac - trzeba je piec dluzej?

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli zamienię ser żółty na fetę, powinnam dodać olej/tłuszcz do ciasta?

    OdpowiedzUsuń