poniedziałek, 24 marca 2014

Cebularze


Cebularze uwielbiam!
Po raz pierwszy upiekłam sama i powiem jedno: Niech się schowają wszystkie kupne!
Ciasto jest delikatne, lekko maślane, a cebulka z makiem dla mnie poezja...
Ostrzegam tylko, że naprawdę ciężko się od nich oderwać! 
Skorzystałam z przepisu z bloga Karoliny

Składniki (16 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 4 średnie cebule (najlepiej cukrowe)

  • 2 łyżki maku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz do smaku
Z mąki, drożdży, cukru, mleka, masła, soli i jajek (odrobinę jajka pozostawić do smarowania cebularzy po wierzchu) wyrobić ciasto (mikserem bądź ręcznie). Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej olejem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
W międzyczasie obrać i pokroić cebulę w dużą kostkę i zeszklić ją na oleju. Podczas smażenia posolić. Do ciepłej cebuli dodać mak i całość doprawić do smaku pieprzem. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części i z każdej uformować kulę, a następnie rozwałkować na okrągły, niezbyt gruby placek. Brzegi każdego z placków posmarować pozostawionym jajkiem i na środku każdego kłaść cebulę z makiem. Cebularze pozostawić ok. 15 minut w ciepłym miejscu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 15 minut (powinny się ładnie zrumienić)



11 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę je zrobic! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne Aniu!
    Zachciało mi się...
    A kupnych nigdy nie próbowałam.
    Na pewno słusznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - to jest tak, że jak jesz kupnego to jest dobry, ale jak zrobisz sama, to już nie wracasz:) Jak z większością rzeczy:)

      Usuń
  3. Pani Aniu,powiem tak pycha ,najlepsze na świecie nawet w Zamościu takich nie robią:)rewelacja,długo szukałam tak dobrego przepisu i już znalazłam ,po prostu bajka,ciasto mięciutkie delikatne rozpływające się w buzi a sama cebulka i mak to dopełnienie smaku po prostu poezja .Dziękuje i pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzyna - W takim razie bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Aniu ja swojskie cebularze piekę od dawna .... bardzo je lubimy, musze je zrobić Mężuśkowi do pracy:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - ja chyba znowu je zrobię w piątek, bo czuję niedosyt:)

      Usuń
  5. Ależ one są urocze Aniu!

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.