O babce na majonezie słyszałam już nie raz, musiałam więc i ja w końcu wypróbować. Najbardziej się obawiałam czy będzie w niej czuć majonez, który uwielbiam, ale nie bardzo mogłam sobie go wyobrazić w wersji na słodko.
Tych, którzy też się obawiają, uspokajam, że nic nie czuć - oczywiście wybrać należy majonez łagodny w smaku.
Babka wychodzi bardzo puszysta i delikatna.
Składniki (forma keksówka 10 cm x 25 cm):
Tych, którzy też się obawiają, uspokajam, że nic nie czuć - oczywiście wybrać należy majonez łagodny w smaku.
Babka wychodzi bardzo puszysta i delikatna.
Składniki (forma keksówka 10 cm x 25 cm):
- 4 jajka
- 150 ml majonezu
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy (8 g)
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę (ubijać długo). Dodać majonez i na zmniejszonych obrotach miksera wymieszać z mąkami i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki.
wygląda smacznie:) nigdy nie dodawałam do ciasta majonezu:)
OdpowiedzUsuńRównież dużo słyszałam o ciastac z majonezem. Ta babka wygląda pięknie i pulchniutko.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Kulinarna148 - warto spróbować:)
UsuńWyglada na puszysta i delikatna :) Trzeba by sprobowac :)
OdpowiedzUsuńMarzena - taka jest:) Jedna z bardzie o ile nie najbardziej puszysta, jaką jadłam:)
UsuńWspaniała. Piekłam w ubiegłym roku:)
OdpowiedzUsuńWiosenka27 - ja chyba zrobię ją na święta:)
UsuńPuszysta jak marzenie. Ja tam się majonezu do ciasta nie boję, przecież to głównie olej i zółtko. No i trochę przypraw ;-)
OdpowiedzUsuńBeata - tych przypraw się obawiałam:) niepotrzebnie:)
Usuńnajlepsza babka jaką znam! teraz już robię tylko taką! :)
OdpowiedzUsuń:) polecam również inne, trochę ich już wypróbowałam:)
UsuńUwielbiamy tą babkę:) .... jest puchata, wilgotna i pyszna:) buziaki Anuś:)
OdpowiedzUsuń