17:51

Biszkoptowa szarlotka z budyniem


To jest jedna z lepszych szarlotek jakie jadłam w życiu. Jest bardzo delikatna i niesamowicie puszysta. 
Przepyszna!

Składniki biszkoptu (blacha 22 cm x 33 cm):
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać delikatnie z mąkami. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika blaszkę z biszkoptem rzucić pionowo, co zapobiegnie opadnięciu (patrz film)

Składniki dodatków:
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kg jabłek + cukier do smaku
  • 2 łyżki cukru pudru + 1/2 łyżeczki cynamonu do oprószenia po wierzchu
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody + łyżeczka soku z cytryny do nasączenia biszkoptu
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie na małym ogniu poddusić do miękkości. Doprawić do smaku cukrem. 
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 
Złożyć ciasto: warstwa biszkoptu (nasączona połową wody z cytryną), podprażone jabłka, budyń (wylewamy ciepły), warstwa biszkoptu nasączona drugą częścią wody z cytryną. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. 


8 komentarzy:

  1. Piękna i smaczna szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam ... musiała być pyszna:). Smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałam się dowiedzieć czy żółtka i bialka razem ubić na puszysta masę, czy może tak jak w filmie białka osobno ubić na pianę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tu akurat ucierałam całe jajka, ale faktycznie można upiec biszkopt tak jak na filmie, czyli białka osobno.
      Czasem się zagapię i ubijam całe jajka - też mi wychodzi biszkopt, ale mniej wprawionym polecam metodę z filmu :)

      Usuń
  4. Jak zrobić dwa blaty z tego biszkoptu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja przecinałam nożem. Jak widać warstwy są cienkie (bo tego chyba dotyczy pytanie)

      Usuń
    2. Dzieki, brałam tez pod uwagę przecięcie po prostu na pół.

      Usuń
    3. Zależało mi na cieście z małą ilością biszkopt. Jeżeli wyszedł bardzo cienki to faktycznie jest to sposób żeby złożyć go na pół. Będzie grubsze ciasto ogólnie :)

      Usuń