To jest jedna z lepszych szarlotek jakie jadłam w życiu. Jest bardzo delikatna i niesamowicie puszysta.
Przepyszna!
Składniki biszkoptu (blacha 22 cm x 33 cm):
- 4 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Wyłączyć mikser i przy pomocy łyżki wymieszać delikatnie z mąkami. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika blaszkę z biszkoptem rzucić pionowo, co zapobiegnie opadnięciu (patrz film)
Składniki dodatków:
- budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
- 500 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 kg jabłek + cukier do smaku
- 2 łyżki cukru pudru + 1/2 łyżeczki cynamonu do oprószenia po wierzchu
- 1/3 szklanki przegotowanej wody + łyżeczka soku z cytryny do nasączenia biszkoptu
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a następnie na małym ogniu poddusić do miękkości. Doprawić do smaku cukrem.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Złożyć ciasto: warstwa biszkoptu (nasączona połową wody z cytryną), podprażone jabłka, budyń (wylewamy ciepły), warstwa biszkoptu nasączona drugą częścią wody z cytryną. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
Piękna i smaczna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam ... musiała być pyszna:). Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńChciałam się dowiedzieć czy żółtka i bialka razem ubić na puszysta masę, czy może tak jak w filmie białka osobno ubić na pianę.
OdpowiedzUsuńTu akurat ucierałam całe jajka, ale faktycznie można upiec biszkopt tak jak na filmie, czyli białka osobno.
UsuńCzasem się zagapię i ubijam całe jajka - też mi wychodzi biszkopt, ale mniej wprawionym polecam metodę z filmu :)
Jak zrobić dwa blaty z tego biszkoptu?
OdpowiedzUsuńJa przecinałam nożem. Jak widać warstwy są cienkie (bo tego chyba dotyczy pytanie)
UsuńDzieki, brałam tez pod uwagę przecięcie po prostu na pół.
UsuńZależało mi na cieście z małą ilością biszkopt. Jeżeli wyszedł bardzo cienki to faktycznie jest to sposób żeby złożyć go na pół. Będzie grubsze ciasto ogólnie :)
Usuń