Pappardelle z pistacjami, czyli pappardelle ai pistacchi, to kolejna propozycja z cyklu Viva la pasta! prowadzonego z Aleksandrą z bloga Moja Toskania.
Potrawa prosta w przygotowaniu, ale niesamowicie aromatyczna za sprawą pistacji i szafranu.
Mi bardzo spodobał się dodatek masła, które idealnie skomponowało się z pozostałymi składnikami.
Składniki:
- 400 g makaronu pappardelle
- 0,1 g szafranu w proszku
- 2 łyżki obranych pistacji (użyłam solonych)
- 80 g masła
- 3 łyżki startego parmezanu
- sól
- pieprz
- kilka pistacji do przybrania
Pistacje zmiksować z masłem (ja zmieliłam pistacje w młynku do kawy, a następnie wymieszałam z miękkim masłem). Dodać pieprz.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem szafranu. Odcedzić i wymieszać z masłem pistacjowym. Podawać posypany parmezanem i przybrany kawałkami pistacji.
Zapraszam również do obejrzenia pappardelle ai pistacchi przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
Pyszne danie, bardzo aromatyczne. Bardzo lubie pistacje! Mniam :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie makaronowe, maslo z pistacjami rewelacja! Mniam mniam!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł bardzo lubię pistacje:)
OdpowiedzUsuńAniu przyznam Ci się, ze ja niekiedy jem makaron z samym masłem i uznaje to za najlepsza potrawe świata:) ... buziaki
OdpowiedzUsuń