10:48

Ciasto z kaszy manny i mascarpone



To ciasto jest zaskakujące. 
Nie spodziewałam się, że coś takiego może wyjść z połączenia mascarpone i kaszy manny. Ciasto jest wilgotne, jakby babkowe, lekko grysikowe. Umiarkowanie słodkie i ciekawie urozmaicone prażonymi płatkami migdałowymi.
W wersji dla dorosłych, podane na likierze amaretto, nabiera niesamowitej mocy:)

Zainspirował mnie ten przepis.

Składniki (blacha 22 cm x 33 cm):

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 g kaszy manny (użyłam błyskawicznej)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (250 ml)
  • 100 g masła (temp. pokojowa)
  • 2 pomarańcze
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g płatków migdałowych
  • 125 ml wody
  • likier amaretto (opcjonalnie w wersji do podania dla dorosłych)

Przy pomocy miksera utrzeć masło z 2/3 szklanki cukru i mascarpone. Dodać jajka (wrzucać po jednym) i sok wyciśnięty z jednej pomarańczy, a następnie kaszę mannę z proszkiem do pieczenia. Masę przelać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 minut (aż wierzch się zrumieni).
W garnku zagotować 125 ml wody z 1/3 szklanki cukru i sokiem wyciśniętym z drugiej pomarańczy - gotować krótko (2 minuty).
Po wyjęciu ciasta z piekarnika od razu nasączyć je gorącym syropem pomarańczowym i posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Można jeść ciepłe.
Wersja dla dorosłych: na talerzyk wylać 1-2 łyżki likieru amaretto i na nim ułożyć ciasto.



Po inne moje przepisy z zastosowaniem kaszy manny zapraszam tutaj.



8 komentarzy:

  1. Manna pasuje do każdego rodzaju potraw, wypieków.. idealna na kluseczki, serniki , ciasteczka<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście zaskakujące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne, mięciutkie ciasto.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystkie pani przepisy;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie powiem, proporcje dobre, ciasto ladnie się udaje ale smak.... nijaki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) szczerze mówiąc to nie rozumiem, bo i pomarańcze, i podprazone płatki mają dużo smaku. Że już o wersji z amaretto nie wspomnę... No, ale jak widać gusta mamy różne.

      Usuń