08:16

Cebularze


Cebularze uwielbiam!
Po raz pierwszy upiekłam sama i powiem jedno: Niech się schowają wszystkie kupne!
Ciasto jest delikatne, lekko maślane, a cebulka z makiem dla mnie poezja...
Ostrzegam tylko, że naprawdę ciężko się od nich oderwać! 
Skorzystałam z przepisu z bloga Karoliny

Składniki (16 sztuk):

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 4 łyżeczki cukru
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek masła (roztopionego i ostudzonego)
  • 4 średnie cebule (najlepiej cukrowe)

  • 2 łyżki maku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz do smaku
Z mąki, drożdży, cukru, mleka, masła, soli i jajek (odrobinę jajka pozostawić do smarowania cebularzy po wierzchu) wyrobić ciasto (mikserem bądź ręcznie). Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej olejem i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. 
W międzyczasie obrać i pokroić cebulę w dużą kostkę i zeszklić ją na oleju. Podczas smażenia posolić. Do ciepłej cebuli dodać mak i całość doprawić do smaku pieprzem. 
Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 części i z każdej uformować kulę, a następnie rozwałkować na okrągły, niezbyt gruby placek. Brzegi każdego z placków posmarować pozostawionym jajkiem i na środku każdego kłaść cebulę z makiem. Cebularze pozostawić ok. 15 minut w ciepłym miejscu. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni około 15 minut (powinny się ładnie zrumienić)



11 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę je zrobic! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne Aniu!
    Zachciało mi się...
    A kupnych nigdy nie próbowałam.
    Na pewno słusznie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - to jest tak, że jak jesz kupnego to jest dobry, ale jak zrobisz sama, to już nie wracasz:) Jak z większością rzeczy:)

      Usuń
  3. Pani Aniu,powiem tak pycha ,najlepsze na świecie nawet w Zamościu takich nie robią:)rewelacja,długo szukałam tak dobrego przepisu i już znalazłam ,po prostu bajka,ciasto mięciutkie delikatne rozpływające się w buzi a sama cebulka i mak to dopełnienie smaku po prostu poezja .Dziękuje i pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katarzyna - W takim razie bardzo się cieszę:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  4. Aniu ja swojskie cebularze piekę od dawna .... bardzo je lubimy, musze je zrobić Mężuśkowi do pracy:) buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - ja chyba znowu je zrobię w piątek, bo czuję niedosyt:)

      Usuń
  5. Ależ one są urocze Aniu!

    OdpowiedzUsuń