wtorek, 12 kwietnia 2011

Rolada z jajek

Dawno nie miałam takiej zabawy przy przyrządzaniu śniadania:).
Zainspirowała mnie jakiś czas temu Bożena
Nigdy takiej rolady nie widziałam, a że jajka gotowane na śniadanie lubimy spożywać, postanowiłam przygotować tą potrawę. 
A potem to już tak jakoś wyszło, że mi się jajka w rybę zamieniły:) i zaraz w kuchni zrobiło się wesoło. 
Rolada bardzo nam smakowała - dałam dość dużo pieprzu i była przez to wyraźnie pikantna w smaku. 
Następnym razem poeksperymentuję z jakimiś ziołami. 
W każdym razie bardzo polecam:).


Składniki:
  • 6 jajek
  • szczypiorek (pół małego pęczka)
  • sól
  • pieprz (świeżo zmielony)
Jajka obowiązkowo umyć:).

3 jajka wbić do miseczki żaroodpornej (to ważne bo miseczka będzie się gotowała:)) i dodać posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz.

Rozmieszać widelcem.
Do masy jajecznej wbić pozostałe 3 jajka.
Miseczkę umieścić w kąpieli wodnej w garnku i przykryć pokrywką (garnek). Gotować około 20 minut. Dobrze żeby miseczka nie była wypełniona po brzegi, bo masa jajeczna zwiększa swoją objętość.
Ugotowaną zawartość miseczki wyłożyć na talerz - do góry dnem i pokroić na plastry.Zdziwił mnie trochę częściowo szary kolor, ale to pewnie od szczypiorku. Idealnie nadaje się na kanapki.

19 komentarzy:

  1. Fantastyczne!
    Wierzyć się nie chce, że z tak prostych składników i w tak prosty sposób można uzyskać tak ciekawy efekt!
    A podanie "na rybkę" bardzo atrakcyjne.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Panna Malwinna - dziękuję :)
    Edysia79 - również dziękuję :)
    Lekka - również byłam zaskoczona, że to takie proste :)

    OdpowiedzUsuń
  3. kulinarne-smaki - dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszę się , że zrobiłaś taką roladkę, bardzo fajna rybka wyszła.A prawdę mówiąc dodawać można różne zioła, a nawet koncentrat pomidorowy. [a pomysł z gotowaniem w salaterce ekstra.]

    OdpowiedzUsuń
  5. aniu, ale to świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bożena - 1968 - nie miałam właściwego woreczka i stąd się wzięła miseczka:)
    basiaP -też tak uważam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak cudowna rybka! Podoba mi się ta roladka!:)

    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Majana - bardzo mnie to cieszy:)

    OdpowiedzUsuń
  9. O, fajniutka ta ryba z jajek :) Klara i Łucja uwielbiają jajka. Może po takiej roladzie dołączyłaby do niech Emilka?

    OdpowiedzUsuń
  10. niesamowita! Wspaniały pomysł! Bardzo oryginalny!

    OdpowiedzUsuń
  11. Niby tylko jajka a efekt niesamowity, super!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetna rybka-śliczna i smaczna i na dodatek taka łatwa do zrobienia-5+:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mrrrrrrrrrrru! Pojadłoby się.. ;-D

    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. ja już tylko podziwiam twoje niesamowite pomysły:)i Ewcię:))))znaczy się jak wrzucisz tą piękność na jakiejś fotce.

    OdpowiedzUsuń
  15. Ola - może by się skusiła:) Powodzenia:)
    Js28 - dziękuję, lubię zabawę w kuchni:)
    Żenia - czasem uda się wyczarować coś z niczego:)
    Pucinka21 - dziękuję za tak wysoką notę:)
    Biedr_ona - :)
    Rybitek - od czasu do czasu nawet jakiś realizujesz u siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. To ja mężowi podeślę przepis? Naszykował jajka na banalną jajecznicę :)Szczęśliwie za śniadanka nie odpowiadam :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.