Nie mogłam się powstrzymać widząc dookoła tyle pięknych babek. A każda uśmiecha się do mnie szerokim babkowym uśmiechem:).
Wyjątkowo kusiła babka waniliowa u Joli.
A że trwa kampania Kasi na blogach - postanowiłam połączyć przyjemne z przyjemniejszym:) i upiec powyższą:).
Babka jest przyjemnie wilgotna, z waniliowym posmakiem i więcej o niej nie napiszę, bo nie dane mi było długo się nią cieszyć:). Rodzina pomogła i babka przeszła do kategorii - wypiek bardzo udany - należy powtórzyć.
Piecze się prosto, szybko i przyjemnie. Przepis sprawdzony również przez moją szwagierkę:). Może i Wy dacie się skusić?:)
Składniki:
Wyjątkowo kusiła babka waniliowa u Joli.
A że trwa kampania Kasi na blogach - postanowiłam połączyć przyjemne z przyjemniejszym:) i upiec powyższą:).
Babka jest przyjemnie wilgotna, z waniliowym posmakiem i więcej o niej nie napiszę, bo nie dane mi było długo się nią cieszyć:). Rodzina pomogła i babka przeszła do kategorii - wypiek bardzo udany - należy powtórzyć.
Piecze się prosto, szybko i przyjemnie. Przepis sprawdzony również przez moją szwagierkę:). Może i Wy dacie się skusić?:)
Korzystając z okazji przypominam Wam o trwającym KONKURSIE.
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 g kostki do pieczenia Kasia
- 2 waniliowe budynie po 40 g (bez cukru)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 160 g mąki pszennej
- cukier puder do posypania po wierzchu
Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, dodać Kasię i miksować do połączenia się składników.
Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno.
Utartą masę delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki z białkami i sypkimi produktami.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy.
Piec około 45 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze ciepłą babkę oprószyć cukrem pudrem.
A po więcej świątecznych inspiracji zapraszam na portal
A po więcej świątecznych inspiracji zapraszam na portal
Też bym chciała taką babkę, w której wnętrzu może ukryć się całe stadko kurczaczków.:)
OdpowiedzUsuńLekka - sposób jest prosty. Pieczesz babkę i wychodzisz na zebranie do szkoły, kiedy jeszcze jest ciepła. Wracasz, a z babki ubyła już ćwiartka za to siedzą kurczaczki:)Takie cuda:)
OdpowiedzUsuńŚliczna babeczka :)
OdpowiedzUsuńA ja nie mam jeszcze żadnej,bo będę piekła przed swiętami :)
Pozdrowienia:)
Kochana cieszę sie bardzo, ze wam smakowała:) i szwagierce też:) wielki buzak dla was:)
OdpowiedzUsuńteż ją zrobiłam! przepyszna jest :)
OdpowiedzUsuńa co do konkursu: czy to muszą być autorskie przepisy, czy np. mogą być z portalu Moje Ciasto? albo innej strony?
Majana - ja uległam pokusie:) Mam słabą "silną wolę":)
OdpowiedzUsuńJola - teraz pewnie zrobię puszystą:)
Kaś - dowolne przepisy, nie muszą być autorskie. Serdecznie Cię zapraszam.
Uwielbiam zapach wanilii w domu:)
OdpowiedzUsuńbardzo kuszaca ta babeczka:) pycha:)
OdpowiedzUsuńfajna babeczka :)
OdpowiedzUsuńszkoda że nie mam formy bo bym się od razu zabrała za pieczeni jej. śliczna;)
OdpowiedzUsuńA ja margarynie mówię NIE. To prawda, jest dużo tańsza od masła, szczególnie teraz, kiedy ceny wyrobów mlecznych galopują, a dobre masło kosztuje krocie... Jednak ciasto z masłem to zupełnie nie to samo co ciasto z margaryną. Co nie zmienia faktu, że Twoja babka wygląda cudownie, złota z wierzchu, żółta w środku.
OdpowiedzUsuńno popatrz, nie wiedziałam, że to takie proste z tymi kurczaczkami:)
OdpowiedzUsuńCudowna! W sam raz dla mnie ;-D
OdpowiedzUsuńwww.przysmakiewy.pl
cudna baba!
OdpowiedzUsuńojojojjjjjj muszę się powstrzymać bo znów przybędzie na wadze
OdpowiedzUsuńBabka waniliowa brzmi pysznie.Ale ja nie mogę piec z margaryną.Jednak masło smakuje o wiele lepiej.
OdpowiedzUsuńOj dam się skusić, dam :-) Wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Asia
http://lavanna.blox.pl/html
babkę planuję tuż przed świętami, ale Twoja bardzo apetyczna :)
OdpowiedzUsuńAlinka - a jeśli jeszcze wydobywa się z ciasta a nie z odświeżacza:)
OdpowiedzUsuńAga - dziękuję:)
Zauberi - również dziękuję:)
Panna Malwinna - ja niestety jakiś czas temu nabyłam i to już 3 babka, którą w niej upiekłam:)
Kubełek Smakowy - oczywiście możesz ją również zrobić na maśle:)
basiaP - mnie też to zaskoczyło:)
Biedr_ona - dzięki:)
Asieja - :)
kulinarne-smaki - mam ten sam problem:)
Amber - możesz zamienić ten składnik:)
Asia - będzie mi niezmiernie miło:)
Magda k. - ja trenuję, a na święta z pewnością jakąś upiekę:)