czwartek, 21 kwietnia 2011

Zupka dyniowa dla maluszka

Doceniłam wygodę obiadków w słoiczkach. Wystarczy jedno "klik", przełożyć do miseczki, podgrzać i gotowe.
Krajobraz mojej kuchni po przygotowaniu tej dyniowej zupki wyglądał jak po bitwie:).
Sama nie wiem jak zdążyłam tak nabrudzić i zużyć tyle naczyń, żeby powstała miseczka zupy.
Oczywiście ambitnie będę gotować dalej (jak już będzie z czego, bo nowalijki się nie nadają, a teraz to w grę wchodzą jedynie warzywa ze sklepu z ekologiczną żywnością), ale mam plan chociaż raz w tygodniu samodzielnie coś przyrządzić:). W każdym razie cieszę się, że mam dostęp do słoiczków i współczuję wszystkim pokoleniom kobiet, które ich nie miały.
A zupka - jak to dla maluszka, prosta w składzie i w wykonaniu (choć jak się okazuje sprzątania po niej dużo:)).
Dynię można podawać maluchom już od 4-go miesiąca.


Składniki:
Dynię ugotować do miękkości z dodatkiem wody dla niemowląt. 
Zmiksować i wymieszać z mlekiem modyfikowanym (przygotowanym zgodnie z opisem na opakowaniu).
Uzbroić się w niezbędny sprzęt i przystąpić do konsumpcji:).

10 komentarzy:

  1. ja jadam podobną zupkę ale z mlekiem :) szkoda że Humana nie ma dyni w słoiczkach, trza jakąś petycję do Niemiec napisać ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kidy - to my się chętnie pod tą petycją podpiszemy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuchareczka - mam takie cztery, uwielbiam je:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj ja też bawiła się w domowe zupki i zawsze zastanawiało mnie jak można tak nabałaganić przygotowac 300 ml zupki np:) ...ale Olek zajadał ze smakiem to bałaganiłam:) ...urocza mała łapka:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, tylko patrzeć jak Ci panna zacznie za mąż wychodzić, bo od takiej dyniowej zupki, to tylko krok.;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jola - no tak to jest, potem te "poważniejsze zupki" nie wymagają już tyle zachodu:)
    Lekka - będę uważać:)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ja mam fajnie. u mnie ekologiczne i dyniowe w słoiczkach:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajna Ewcia, taka pyziulka:)no i te rzęsy ma niesamowite:)a zukę dyniową uwielbiam właśnie w wersji na mleku i z makaronem:)mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmmm zpuke dyniowa też lubie:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.