wtorek, 19 kwietnia 2011

Gotowanie z Szefem Kuchni

Tak wspaniale nakryty stół czekał w ubiegły piątek na mnie i na pięć dziewczyn z blogów:
Spotkałyśmy się tam dzięki organizatorowi spotkania - marce Knorr, przy okazji promocji "Bulionetki". Spotkanie upłynęło w naprawdę miłej atmosferze, a było to tak...
Po bardzo miłym powitaniu i odpoczynku w pokoju relaksacyjnym, Szef Kuchni Piotr Murawski opowiedział nam o długim i żmudnym procesie powstawania sosu pieczeniowego, a właściwie "bazy do sosu"... i o jego alternatywnym rozwiązaniu jakim jest bulionetka pieczeniowa Knorr.
Następnie każdej z nas przydzielono zadanie do wykonania (a nawet więcej niż jedno:)). 
Mi w udziale przypadło wykonanie deseru (jabłek zapiekanych na migdałowej kruszonce - z pewnością za jakiś czas podzielę się z Wami tym przepisem). Miałam wspaniałą zabawę przy obsłudze cudownego urządzenia do obierania i jednoczesnego krojenia w plastry jabłek. Rewelacja. Jabłka w mgnieniu oka zamieniały się w pozbawione nasion obrane krążki. Bardzo bym chciała mieć takie sprytne urządzonko w domu:).

Pozostałe dziewczyny w tym czasie przygotowywały sosy i sałatki oraz inne desery. Dzięki pomocy Panów Kucharzy z Knorra wszystko przebiegało w miłej i wesołej atmosferze i zadania zostały ekspresowo wykonane. 
Po przerwie (gdy wszystko cudownie pachniało dopiekając się), podczas której dołączył do mnie mąż z wygłodniałą Ewą:), nastąpiła konsumpcja przygotowanych przez nas dań. Mięsa i ryby, do których zaserwowano przygotowane przez nas sosy i sałatki przygotowała wcześniej ekipa Panów Kucharzy z Knorra.




Całe spotkanie było świetnie zorganizowane w każdym szczególe. Chciałam tą drogą jeszcze raz podziękować organizatorom za możliwość skorzystania ze specjalnego pokoju dla matki z dzieckiem, gdzie mogłam spokojnie nakarmić Ewę. 

Przyjemny pokoik, wyposażony we wszystkie przedmioty jakie mogą się przydać przy przewijaniu lub karmieniu dziecka. 
Firmie Unilever składam naprawdę szczere gratulacje, że takie ma podejście do "karmiących pracowników"! Brawo!




Trochę historii

O tym jak z pieczonych kości powstaje baza do sosów
Tak to tylko Szef potrafi:)
Chwila dla fotoreporterów:)
Pyszne sałatki
Mięsko:)
I ryby:)
A wszystko do wspaniałych sosów:)
I mały instruktaż przed konsumpcją:)



15 komentarzy:

  1. Zazdroszczę spotkania i z niecierpliwością czekam na przepis na deser!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekka - był naprawdę przepyszny, będzie po świętach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o no proszę :) Robiliście deser jabłkowy, którego nauczyli nas w hiszpańskiej szkole gotowania w której uczestniczył z nami Piotr Murawski :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Perelka111 - o tak:)
    dorota20w - zgadza się, Piotr wspominał o tym:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tylko pozazdrościć takiego spotkania.....

    OdpowiedzUsuń
  6. Ania, zazdroszczę spotkania! To niesamowite doświadczenie!
    Tak jak Lekka czekam na przepis na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bożena-1968, Eve - takie eventy to naprawdę przyjemna sprawa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. E, super.. też tak bym chciała ;-D No cóż.. najwyraźniej to tylko dla Wyróżnionych :-)


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie nakryty stół i widać, że fajne spotkanie miałyście.

    OdpowiedzUsuń
  10. ale miałyście super spotkanie eh ;-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Aniu, jak zwykle była świetna zabawa :) No i to pyszne jedzenie...
    Ps. Kiedy Ty masz czas na tyle wpisów na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Brawo raz jeszcze:)a Ewcia z takim skupieniem słuchała:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.