wtorek, 5 kwietnia 2011

Pieczarkowe risotto z soczewicą

Soczewica to takie ziarenka, które muszą zawsze u mnie swoje odleżeć i "nabrać mocy urzędowej". 
Mijam je codziennie, gdy otwieram szafkę i myślę "o soczewica, muszę coś w końcu z niej zrobić" i tak schodzi mi się trochę z podjęciem decyzji. 
Najczęściej soczewica kończy jako dodatek do zupy, któregoś dnia wypełniła pierogi, a dziś połączyła się z pieczarkami i ryżem tworząc bardzo udane, aromatyczne risotto:). 


Składniki (na 3 wygłodniałe osoby):
  • 100 g ryżu
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek
  • sól, pieprz, chili, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4-5 łyżek oliwy
Soczewicę przepłukać. Pieczarki i czosnek pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie, dodać soczewicę i podlać wodą (2 szklanki - w razie konieczności ilość wody zwiększyć). Po 10 minutach dodać ryż i przyprawy oraz koncentrat. Całość dusić pod przykryciem około 30 minut. Sprawdzić czy soczewica nie jest zbyt twarda i w razie potrzeby wydłużyć gotowanie. 
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Ja w risotto podgrzałam pyszne kiełbaski, ale wszystko było takie dobre, że nie udało mi się już zrobić zdjęcia:).


22 komentarze:

  1. lubię soczewicę bardzo, ale też nieczęsto ją przygotowują. a takiej formie.. pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł. przypomina mi troszkę Megadarre, którą kiedyś robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny super pomysł!
    Oj smakowałby całej mojej rodzinie, toteż trafia do ulubionych.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a a soczewicy jeszcze nie jadłam ...moje podejście do soczewicy wygląda tak, ze zawsze jadąc na zakupy piszę ją na liście, a jak przychodzi co do czego to mówię sobie "no i co ja z nią zrobię":) Risotto prezentuje się smakowicie:) pozdrawiam Jolanta szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, z soczewicą mam podobny problem... a w tym daniu prezentuje się bardzo ciekawie, cieplutko pozdrawiam, Basia

    OdpowiedzUsuń
  7. Aj, dawno nie jadłam zielonej soczewicy, ostatnio uczepiłam się czerwonej, zieloną najmilej wspominam z pierogów z pieczarkami. A Twoje risotto wygląda fantastycznie, kusząco i tak... romantycznie:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Asieja- taka niedoceniona trochę a pyszna:)
    Panna Malwinna - a ja nie jadłam nigdy Megadarre:)
    Lekka - to już teraz życzę Wam smacznego:)
    Jola - spróbuj koniecznie, a nie będziesz żałować:)
    Grażyna - dziękuję:)
    BasiaP - :) również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Żenia - fakt, romantyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładnie wygląda to serduszko z risotto:))
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam soczewice-podobne risotto robimy jak mamy ochote na lżejszy obiad bezmięsny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Majana - dziękuję:)
    Pucinka21 - dokładnie, to idealna alternatywa dla mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę Kochana, że zaangażowałaś w to Cudo swoje serduszko ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. cały dzień na głodzie a tu na noc takie pyszności oglądam

    OdpowiedzUsuń
  15. a ja tej soczewicy jeszcze nie próbowałam, jednak już mam kupioną i raz dwa wykorzystam :)Twoje danie wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności! Soczewica rządzi:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Biedr_ona - oj zaangażowałam, mam takie cztery:)
    Kulinarne-smaki - nie wolno się głodzić, ale i jeść na noc:)
    Magda K. - smacznego "pierwszego razu":)
    Nat - o tak:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie ładne serducho :) i zapewne smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. świetny przepis, ja również bardzo lubię soczewicę :)
    i jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pięknie wygląda. A ja nigdy nie jadłam soczewicy.

    OdpowiedzUsuń
  21. Skorzystałam z przepisu, jest pyszne :):):) Gratuluje talentu :):) A soczewice uwielbiam. Pozdrawiam Mania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mania - cieszę się, że smakowało i dziękuję za przypomnienie tego dania, bo soczewica znowu na mnie z szafki spogląda:)

      Usuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułeczki bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier lukier plastyczny łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa jagodowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur tort torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.