07:54

Pieczarkowe risotto z soczewicą

Soczewica to takie ziarenka, które muszą zawsze u mnie swoje odleżeć i "nabrać mocy urzędowej". 
Mijam je codziennie, gdy otwieram szafkę i myślę "o soczewica, muszę coś w końcu z niej zrobić" i tak schodzi mi się trochę z podjęciem decyzji. 
Najczęściej soczewica kończy jako dodatek do zupy, któregoś dnia wypełniła pierogi, a dziś połączyła się z pieczarkami i ryżem tworząc bardzo udane, aromatyczne risotto:). 


Składniki (na 3 wygłodniałe osoby):
  • 100 g ryżu
  • 3/4 szklanki zielonej soczewicy
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g pieczarek
  • sól, pieprz, chili, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4-5 łyżek oliwy
Soczewicę przepłukać. Pieczarki i czosnek pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oliwie, dodać soczewicę i podlać wodą (2 szklanki - w razie konieczności ilość wody zwiększyć). Po 10 minutach dodać ryż i przyprawy oraz koncentrat. Całość dusić pod przykryciem około 30 minut. Sprawdzić czy soczewica nie jest zbyt twarda i w razie potrzeby wydłużyć gotowanie. 
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa. Ja w risotto podgrzałam pyszne kiełbaski, ale wszystko było takie dobre, że nie udało mi się już zrobić zdjęcia:).


22 komentarze:

  1. lubię soczewicę bardzo, ale też nieczęsto ją przygotowują. a takiej formie.. pięknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. fajny pomysł. przypomina mi troszkę Megadarre, którą kiedyś robiłam

    OdpowiedzUsuń
  3. Kolejny super pomysł!
    Oj smakowałby całej mojej rodzinie, toteż trafia do ulubionych.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a a soczewicy jeszcze nie jadłam ...moje podejście do soczewicy wygląda tak, ze zawsze jadąc na zakupy piszę ją na liście, a jak przychodzi co do czego to mówię sobie "no i co ja z nią zrobię":) Risotto prezentuje się smakowicie:) pozdrawiam Jolanta szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, z soczewicą mam podobny problem... a w tym daniu prezentuje się bardzo ciekawie, cieplutko pozdrawiam, Basia

    OdpowiedzUsuń
  7. Aj, dawno nie jadłam zielonej soczewicy, ostatnio uczepiłam się czerwonej, zieloną najmilej wspominam z pierogów z pieczarkami. A Twoje risotto wygląda fantastycznie, kusząco i tak... romantycznie:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Asieja- taka niedoceniona trochę a pyszna:)
    Panna Malwinna - a ja nie jadłam nigdy Megadarre:)
    Lekka - to już teraz życzę Wam smacznego:)
    Jola - spróbuj koniecznie, a nie będziesz żałować:)
    Grażyna - dziękuję:)
    BasiaP - :) również pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Żenia - fakt, romantyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ładnie wygląda to serduszko z risotto:))
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam soczewice-podobne risotto robimy jak mamy ochote na lżejszy obiad bezmięsny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Majana - dziękuję:)
    Pucinka21 - dokładnie, to idealna alternatywa dla mięsa:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Widzę Kochana, że zaangażowałaś w to Cudo swoje serduszko ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. cały dzień na głodzie a tu na noc takie pyszności oglądam

    OdpowiedzUsuń
  15. a ja tej soczewicy jeszcze nie próbowałam, jednak już mam kupioną i raz dwa wykorzystam :)Twoje danie wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności! Soczewica rządzi:)

    OdpowiedzUsuń
  17. Biedr_ona - oj zaangażowałam, mam takie cztery:)
    Kulinarne-smaki - nie wolno się głodzić, ale i jeść na noc:)
    Magda K. - smacznego "pierwszego razu":)
    Nat - o tak:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Jakie ładne serducho :) i zapewne smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. świetny przepis, ja również bardzo lubię soczewicę :)
    i jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pięknie wygląda. A ja nigdy nie jadłam soczewicy.

    OdpowiedzUsuń
  21. Skorzystałam z przepisu, jest pyszne :):):) Gratuluje talentu :):) A soczewice uwielbiam. Pozdrawiam Mania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mania - cieszę się, że smakowało i dziękuję za przypomnienie tego dania, bo soczewica znowu na mnie z szafki spogląda:)

      Usuń