10:02

Schab pod kolorowymi warzywami

Leżał sobie ten kawałek schabu od dłuższego czasu w zamrażalniku i tak jakoś weny nie miałam na jego przetworzenie. 
Męska część rodziny od razu zakrzyknęłaby, że chce tradycyjnych kotletów, gdybym zapytała co z niego zrobić. 
Musiałam więc działać potajemnie i zrobić z nim coś zgoła odmiennego niż kawał potłuczonego mięsa w panierce (brrrr - mam zdecydowany przesyt tradycyjnych kotleciorów:))
I tak sobie któregoś dnia "wygdybałam", że dobrze by było jakoś tak z lekkim podejściem schab potraktować (bez smażenia) i obowiązkowo z dużą ilością warzyw. 
Połączenie dania z kaszą jęczmienną dopełniło mego szczęścia:).
A męska część rodziny nie miała wyboru i zjeść musiała (mąż z wielkim zadowoleniem, a Olek jak zwykle "po odrzuceniu niejadalnych części w postaci warzyw").


Składniki:
  • około 1 kg schabu bez kości
  • dużo różnych warzyw ( u mnie: cukinia, papryka czerwona i żółta, por, pomidory)
  • kilka pieczarek
  • sól, pieprz (kolorowy), papryka łagodna i ostra
  • 3-4 łyżki oliwy
Schab obtoczyć w przyprawach i podpiec (około 40 minut).
Mięso pokroić na plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Plastry jeszcze raz posypać solą i przyprawami. 
Pokrojone warzywa i pieczarki lekko poddusić na oliwie (można lekko posolić).
Ciepłe warzywa i pieczarki przełożyć na plastry schabu.
Całość zapiekać w piekarniku około 30 minut.
Podawać np. z kaszą jęczmienną. 

18 komentarzy:

  1. Pięknie!
    Chcieć to móc! I teraz niech mi ktoś powie, że musi być ten kotlet schabowy, bo inaczej się nie da. Da, tylko trzeba się choć trochę postarać.
    Super!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekka - nie samym schabowym w końcu człowiek żyje, ale ciężko to pojąć takiemu niespełna 7 latkowi:) - z tym, że zakładam, że "na starość" zmądrzeje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne! U mnie taki resztkowy to z koniecznosci raczej kurczak :) Ale tez mam przesyt 'kotleciorow' :):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. No wiesz Kochana, pyszny ten schabik jest :) Z warzywkami to jest to!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kasia1977 - widzę, że tu mały klubik "antykotletowy" założyć możemy:)
    Majana - z warzywkami to zupełnie inny "wymiar schabu":)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu,jaki kolorowy schab! Musi pysznie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Amber - był pyszny, fajnie nabrał aromatu od warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie, kolorowo i smacznie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Paula - warzywowo jeszcze jesiennie, ale już się wiosennych nie mogę doczekać:)
    Bożena - Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj Kochana, rewelka w kuchni widzę u Ciebie ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Zachciało mi się kaszy jaglanej i takiego schabu też ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda apetycznie i tak wiosennie.. wspaniałe połaczenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taką kolorową świnkę to ja lubię!!! Super alternatywa dla schabowych, super:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu, jak zdrowo i kolorowo. Prawie jak w środku lata :) Fajnie kaszę podałaś.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolorowy misz masz mięsno-warzywny ;) Nie dość, że wspaniale wygląda to i zdrowe. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Duzo warzywek,kolorowo i mięsko-idealnie:)

    OdpowiedzUsuń