niedziela, 10 kwietnia 2011

Schab pod kolorowymi warzywami

Leżał sobie ten kawałek schabu od dłuższego czasu w zamrażalniku i tak jakoś weny nie miałam na jego przetworzenie. 
Męska część rodziny od razu zakrzyknęłaby, że chce tradycyjnych kotletów, gdybym zapytała co z niego zrobić. 
Musiałam więc działać potajemnie i zrobić z nim coś zgoła odmiennego niż kawał potłuczonego mięsa w panierce (brrrr - mam zdecydowany przesyt tradycyjnych kotleciorów:))
I tak sobie któregoś dnia "wygdybałam", że dobrze by było jakoś tak z lekkim podejściem schab potraktować (bez smażenia) i obowiązkowo z dużą ilością warzyw. 
Połączenie dania z kaszą jęczmienną dopełniło mego szczęścia:).
A męska część rodziny nie miała wyboru i zjeść musiała (mąż z wielkim zadowoleniem, a Olek jak zwykle "po odrzuceniu niejadalnych części w postaci warzyw").


Składniki:
  • około 1 kg schabu bez kości
  • dużo różnych warzyw ( u mnie: cukinia, papryka czerwona i żółta, por, pomidory)
  • kilka pieczarek
  • sól, pieprz (kolorowy), papryka łagodna i ostra
  • 3-4 łyżki oliwy
Schab obtoczyć w przyprawach i podpiec (około 40 minut).
Mięso pokroić na plastry i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Plastry jeszcze raz posypać solą i przyprawami. 
Pokrojone warzywa i pieczarki lekko poddusić na oliwie (można lekko posolić).
Ciepłe warzywa i pieczarki przełożyć na plastry schabu.
Całość zapiekać w piekarniku około 30 minut.
Podawać np. z kaszą jęczmienną. 

18 komentarzy:

  1. Pięknie!
    Chcieć to móc! I teraz niech mi ktoś powie, że musi być ten kotlet schabowy, bo inaczej się nie da. Da, tylko trzeba się choć trochę postarać.
    Super!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekka - nie samym schabowym w końcu człowiek żyje, ale ciężko to pojąć takiemu niespełna 7 latkowi:) - z tym, że zakładam, że "na starość" zmądrzeje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne! U mnie taki resztkowy to z koniecznosci raczej kurczak :) Ale tez mam przesyt 'kotleciorow' :):):)

    OdpowiedzUsuń
  4. No wiesz Kochana, pyszny ten schabik jest :) Z warzywkami to jest to!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. kasia1977 - widzę, że tu mały klubik "antykotletowy" założyć możemy:)
    Majana - z warzywkami to zupełnie inny "wymiar schabu":)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu,jaki kolorowy schab! Musi pysznie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  7. Amber - był pyszny, fajnie nabrał aromatu od warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie, kolorowo i smacznie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Paula - warzywowo jeszcze jesiennie, ale już się wiosennych nie mogę doczekać:)
    Bożena - Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj Kochana, rewelka w kuchni widzę u Ciebie ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Zachciało mi się kaszy jaglanej i takiego schabu też ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda apetycznie i tak wiosennie.. wspaniałe połaczenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Taką kolorową świnkę to ja lubię!!! Super alternatywa dla schabowych, super:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Aniu, jak zdrowo i kolorowo. Prawie jak w środku lata :) Fajnie kaszę podałaś.

    OdpowiedzUsuń
  15. Kolorowy misz masz mięsno-warzywny ;) Nie dość, że wspaniale wygląda to i zdrowe. Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Duzo warzywek,kolorowo i mięsko-idealnie:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.