niedziela, 3 kwietnia 2011

Itamemono

I znowu coś z dalekiej kuchni:).
Moja wymarzona podróż...łatwo się domyśleć gdzie... do Japonii - planuję ją sobie póki co w sferze marzeń.
Nie mam niestety odpowiedniej kwoty, żeby ją w tym momencie zrealizować, ale wiem, że kiedyś to zrobię:).
Póki co przygotowuję się od strony kulinarnej...:).
Itamemono to po prostu smażone mięso z warzywami.
Wykorzystać można różnego rodzaju mięso, ale ja zdecydowałam się na wołowinę. Skorzystałam też z gotowej przyprawy do Itamemono - chodziło mi o uchwycenie smaku - następnym razem już sama pokombinuję z przyprawami.
Podsumowując: łatwo, szybko i przyjemnie:). To lubię:).


Składniki (na 3 osoby):
  • 500 g wołowiny w paski
  • około 600 g warzyw (marchewka w paski, kapusta pekińska w paski, 2 cebule w piórka, mrożona fasolka szparagowa)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • przyprawa (sos sojowy, bonito (bulion rybny), imbir, czarny pieprz, ocet winny, olej palmowy)
  • dodatki: makaron sojowy, kiszona kapusta z pędami bambusa
Wołowinę podsmażyć na oliwie (ja swoją troszkę poddusiłam z dodatkiem wody żeby zmiękła), dodać warzywa, przyprawy (oprócz gotowej mieszanki dodałam jeszcze trochę sosu sojowego). Całość smażyć na dużej patelni lub w woku kilka minut intensywnie mieszając/podrzucając. 
Podałam z makaronem sojowym oraz..
kiszoną kapustą z pędem bambusa. Pierwszy raz próbowałam owego specyfiku. Samo w sobie średnio smaczne, ale dodane do itamemono (posypałam po wierzchu) bardzo fajnie ożywia potrawę.
Dla naszego ponad 6 letniego wybrednego konsumenta:) musiałam odłowić kawałki wołowiny, które zjadł z makaronem - nic więcej jego zdaniem nie nadawało się do jedzenia...:).

17 komentarzy:

  1. łatwo, szybko i przyjemnie...zapomniałaś dodać, że zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kulinarne-smaki - święta racja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się i nazwa i całe danie:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowny obiadek u Ciebie;) ciekawi mnie ta kapusta z pędami bombusa

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne danie. U mnie japońska to tylko u Japończyków. Chociaż, nie - raz czy dwa zrobiliśmy sushi w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Majana - mi też się nazwa bardzo podoba :)
    Panna Malwinna - musisz koniecznie spróbować tej kapusty :)
    Lashqueen - pewnie u Japończyków lepsze, ale mojej kuchni ufam najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a wiesz, ze marzenia si spełniają?

    OdpowiedzUsuń
  8. fajne, szybkie i do tego egzotyczne danie, czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Aniu, bardzo oryginalnie :) Ja jakoś czuję rezerwę do kuchni japońskiej. Choć do sushi już się przekonałam.

    OdpowiedzUsuń
  10. O, fajne to! I nazwa rzeczywiscie powala! Latwo komus zaimponowac: 'Co robisz na obiad?' 'Itamemono'... Hi hi...

    OdpowiedzUsuń
  11. Aga-aa - wierzę, że tak bywa:)
    Goh.- dokładnie:)
    Ola - wiesz, że ja jestem wszystkożerna:)
    kasia1977 - he he, właśnie tak:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Egzotyczne kraje, dalekie podróże.. Każdy ma marzenia.. :)
    Wspaniełae danie Aniu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Szybkie i z pewnością smaczne danie - tak jak lubię ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. fajna nazwa i danie. uwielbiam japońskie słowa, szczególnie imiona, dlatego mam w domu małego Akirę :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Grażyna - oby się spełniały :)
    DominikaD - dokładnie takie :)
    Kaś - to tak jak ja, domyślam się, że Akira to czworonóg :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kapusta kiszona? O, takiej kompozycji nie znam ;-))


    www.przysmakiewy.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie jadłam makaroniku sojowego-teraz jestem zmuszona poszukać i sprobować:)dużo warzywek,miesko-idealnie:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.