08:10

Zupa z pieczonej dyni z pomarańczą

Z zupami dyniowymi można dużo eksperymentować. 
Była już u mnie z mlekiem kokosowym i z curry czy z innymi pieczonymi warzywami. 
Bardzo lubię połączenie dyni i pomarańczy, postanowiłam więc wykorzystać je również w zupie. Efekt bardzo przyjemny. 

Składniki:
  • 2 szklanki puree z dyni
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały por
  • sok z 2 pomarańczy
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na małe kawałki. Pora pokroić w plasterki. Do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, wlać 3-4 łyżki oliwy i podsmażyć przez kilka minut pokrojone warzywa. Całość zalać wodą (nieco więcej niż do przykrycia warzyw). Lekko posolić i gotować, aż warzywa zmiękną. Zmiksować, dodać puree z dyni (dynia wcześniej upieczona i zmiksowana) oraz sok z pomarańczy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane pestkami dyni (najlepiej chwilę wcześniej podprażyć pestki na suchej patelni). 

Inne przepisy z dynią znajdziecie tutaj

Wpis dodaję do akcji:

6 komentarzy:

  1. dynia króluje o tej porze roku najwyższy czas też coś zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Spróbujemy. Dynia już w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nasze kluski - czekam na wieści jak smakowała.

      Usuń
  3. Zupy z pieczonych warzyw to zdecydowanie jedne z moich ulubionych!
    Pozdrawiam i raz jeszcze dziekuje Ci za udzial w Festiwalu :)

    OdpowiedzUsuń