Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na słodki obiad. Smak zapiekanki makaronowej z jabłkami, obfitujący w cynamonowy aromat, to smak dzieciństwa.
Kiedyś taką zapiekankę jadałam dość często, teraz rzadziej, ale z sentymentem wciąż do niej powracam.
Tym razem przygotowałam ją w wersji z budyniem waniliowym.
Budyń można ugotować domowym sposobem, co nieznacznie wydłuży czas przygotowania, ale zdecydowanie wzbogaci smak.
Składniki (na 4 osoby):
Kiedyś taką zapiekankę jadałam dość często, teraz rzadziej, ale z sentymentem wciąż do niej powracam.
Tym razem przygotowałam ją w wersji z budyniem waniliowym.
Budyń można ugotować domowym sposobem, co nieznacznie wydłuży czas przygotowania, ale zdecydowanie wzbogaci smak.
Składniki (na 4 osoby):
- 300 g makaronu (dobrze się sprawdzi makaron typu łazanki)
- 1 kg jabłek (ja w zapiekance lubię słodkie lub delikatnie kwaśne)
- 500 ml ugotowanego budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- opcjonalnie cukier do posypania jabłek
- 2 łyżki masła - do wysmarowania formy
Makaron ugotować al dente. Budyń ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu lub korzystając z tego przepisu.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki (kroję ćwiartki jabłek w niezbyt drobne plasterki).
Formę wysmarować masłem. Ułożyć połowę makaronu, a na niej połowę jabłek. Jabłka oprószyć cynamonem i ewentualnie posypać cukrem. Wszystkie czynności powtórzyć. Na wierzch zapiekanki wylać budyń. Zapiekać w 180 stopniach - około 30 minut (w zależności od rodzaju użytych jabłek).
ale pyszności <3
OdpowiedzUsuńCzy mogę dzisiaj zjeść u Ciebie? :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTaka zapiekanka to dla mnie nowość .... ale zjadłabym, oj zjadła:)
OdpowiedzUsuń