17:08

Torcik z bitą śmietaną i owocami


To torcik ekspresowy. 
Lekki i nie za słodki. 
Można by rzec, że torcik całoroczny, bo można go przyrządzić w każdej porze roku - z dostępnymi akurat owocami, a zimą np. z puszki.
Mój torcik ozdobiły: kiwi, granat i winogrona. 

Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 łyżki kakao
Biszkopt upiec według tej instrukcji. Ostudzić i przekroić na dwa blaty. 

Dodatki:
  • 500 ml schłodzonej śmietany 30%
  • cukier puder do smaku (2-3 łyżki)
  • do nasączenia: 1/4 szklanki przegotowanej wody + 2 łyżeczki soku z cytryny
  • owoce: 2 kiwi, 5 kulek winogron, granat
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru (cukier dodaję pod sam koniec ubijania). Kiwi obrać i pokroić w półplasterki, wydrążyć granat i przekroić na pół winogrona (jeżeli mają pestki, to usunąć je).
Blat biszkoptowy nasączyć wodą z cytryną i wyłożyć na niego połowę śmietany. Przykryć drugim blatem, nasączyć go i wyłożyć drugą część śmietany. Na wierzchu ułożyć owoce. Tort schłodzić w lodówce. 

5 komentarzy: