To torcik ekspresowy.
Lekki i nie za słodki.
Można by rzec, że torcik całoroczny, bo można go przyrządzić w każdej porze roku - z dostępnymi akurat owocami, a zimą np. z puszki.
Mój torcik ozdobiły: kiwi, granat i winogrona.
Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):
Mój torcik ozdobiły: kiwi, granat i winogrona.
Składniki biszkoptu (tortownica 26 cm):
- 5 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki kakao
Biszkopt upiec według tej instrukcji. Ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Dodatki:
- 500 ml schłodzonej śmietany 30%
- cukier puder do smaku (2-3 łyżki)
- do nasączenia: 1/4 szklanki przegotowanej wody + 2 łyżeczki soku z cytryny
- owoce: 2 kiwi, 5 kulek winogron, granat
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru (cukier dodaję pod sam koniec ubijania). Kiwi obrać i pokroić w półplasterki, wydrążyć granat i przekroić na pół winogrona (jeżeli mają pestki, to usunąć je).
Blat biszkoptowy nasączyć wodą z cytryną i wyłożyć na niego połowę śmietany. Przykryć drugim blatem, nasączyć go i wyłożyć drugą część śmietany. Na wierzchu ułożyć owoce. Tort schłodzić w lodówce.
Ależ kusi!!!!
OdpowiedzUsuńZ miłości do słodkości - no nie da się ukryć, że tak :)
UsuńWygląda wspaniale :) Świetny kontrast kolorystyczny :)
OdpowiedzUsuńGin - dziękuję:)
UsuńU nas też od czasu do czasu taki gości:) ... i zawsze znika co do okruszka:)
OdpowiedzUsuń