Z zupami dyniowymi można dużo eksperymentować.
Była już u mnie z mlekiem kokosowym i z curry czy z innymi pieczonymi warzywami.
Bardzo lubię połączenie dyni i pomarańczy, postanowiłam więc wykorzystać je również w zupie. Efekt bardzo przyjemny.
Składniki:
Była już u mnie z mlekiem kokosowym i z curry czy z innymi pieczonymi warzywami.
Bardzo lubię połączenie dyni i pomarańczy, postanowiłam więc wykorzystać je również w zupie. Efekt bardzo przyjemny.
Składniki:
- 2 szklanki puree z dyni
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały por
- sok z 2 pomarańczy
- oliwa
- sól
- pieprz
- pestki dyni
Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić na małe kawałki. Pora pokroić w plasterki. Do garnka, w którym będzie się gotowała zupa, wlać 3-4 łyżki oliwy i podsmażyć przez kilka minut pokrojone warzywa. Całość zalać wodą (nieco więcej niż do przykrycia warzyw). Lekko posolić i gotować, aż warzywa zmiękną. Zmiksować, dodać puree z dyni (dynia wcześniej upieczona i zmiksowana) oraz sok z pomarańczy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać posypane pestkami dyni (najlepiej chwilę wcześniej podprażyć pestki na suchej patelni).
dynia króluje o tej porze roku najwyższy czas też coś zrobić:)
OdpowiedzUsuńsmacznie <3 :)
OdpowiedzUsuńSpróbujemy. Dynia już w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńNasze kluski - czekam na wieści jak smakowała.
UsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńZupy z pieczonych warzyw to zdecydowanie jedne z moich ulubionych!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i raz jeszcze dziekuje Ci za udzial w Festiwalu :)