08:53

Bułki z dynią

bułki z pestkami z dyni
Bułki z puree z dyni i pestkami dyniowymi. 
Nie przypuszczałam, że wyjdą tak smaczne. 
Kiedy próbowaliśmy z synem jeszcze ciepłej bułeczki, to w smaku wydała nam się dość dziwna, chyba ze względu na aromat jeszcze ciepłych pestek w środku. 
Po całkowitym ostudzeniu była już boska!
Najlepszą reklamą tych bułeczek niech jednak będą słowa męża (który próbował wieczorem): 
"Jest mi smutno, że jest wieczór i nie mogę zjeść więcej..."
Bułeczki zachowują świeżość na drugi dzień. Czy dłużej? Tego nie będzie mi raczej dane sprawdzić - chyba, że zrobię z podwójnej porcji. 

Składniki (porcja na 12-16) bułek:

  • 1 szklanka puree z dyni
  • 3 i 3/4 szklanki mąki pszennej (T 650)
  • 100 g pestek z dyni + pestki do posypania po wierzchu
  • 1/2 szklanki mleka + mleko do smarowania po wierzchu
  • 7 g suchych drożdży (lub 25 świeżych)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Puree z dyni (wcześniej dynię piekę, studzę i miksuję) wymieszać z mąką, mlekiem, drożdżami, solą i cukrem. Wyrobić ciasto, które nie będzie się kleić - w razie potrzeby dodać małą porcję mąki (ilość mąki jest uzależniona od wodnistości dyni, moje puree było dość wodniste). Pod koniec zagniatania dodać pestki z dyni. Ciasto odstawić na ok. 1,5 godziny. Z wyrośniętego ciasta formować bułki. Lekko je rozpłaszczyć dłonią i posmarować mlekiem. Po wierzchu posypać pestkami. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić jeszcze ok. 20 minut do wyrośnięcia. 
Piec 20 minut w 200 stopniach. 

Przepis dołączam do Festiwalu Dyni 2014



5 komentarzy:

  1. Jakie świetne w przekroju! Zjadłabym z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. RedHead - zaręczam, że je się je z przyjemnością :)

      Usuń
  2. Przepiękne, takie kształtne:) ... aż żałuję, ze nie mam w domu pestek z dyni, bo juz bym je piekła ... ale spokojnie, jak tylko zakupię to zagoszczą w naszym domu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. proste, tanie, szybkie i przepyszne!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń