08:00

Tortelloni z ricottą i kawą


Tym razem w ramach Viva la pasta!, z Aleksandrą z Moja Toskania, zapraszamy na słodki makaron - tortelloni di ricotta al caffe, czyli tortelloni z ricottą i kawą. 
Tortelloni ulepiłam w kształcie naszych tradycyjnych uszek. Można je spożyć w ramach przekąski lub deseru. Moim zdaniem najlepsze są jeszcze ciepłe, potem ciasto robi się lekko twarde. 

Składniki:

  • 200 g ricotty
  • 50 ml kawy
  • szczypta cynamonu (mała)
  • 3 jajka (duże)
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
  • cukier - do smaku + cukier do posypania po wierzchu
  • 1 jajko



Ricottę wymieszać z ostudzoną kawą. Dodać cynamon i cukier waniliowy, i ewentualnie zwykły cukier do smaku. Masę schłodzić w lodówce, minimum pół godziny. 
Z jajek i mąki zagnieść ciasto makaronowe i jak najcieniej rozwałkować. Wykrawać z niego koła o średnicy 10 cm. Na każdym z kółek położyć porcję masy serowej i skleić w kształt uszka lub zwykłego pieroga. Tortelloni kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 12-15 minut w 180 stopniach. 

Zapraszam Was do obejrzenia tortelloni przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii




8 komentarzy: