Tym razem w ramach Viva la pasta!, z Aleksandrą z Moja Toskania, zapraszamy na słodki makaron - tortelloni di ricotta al caffe, czyli tortelloni z ricottą i kawą.
Tortelloni ulepiłam w kształcie naszych tradycyjnych uszek. Można je spożyć w ramach przekąski lub deseru. Moim zdaniem najlepsze są jeszcze ciepłe, potem ciasto robi się lekko twarde.
Składniki:
- 200 g ricotty
- 50 ml kawy
- szczypta cynamonu (mała)
- 3 jajka (duże)
- 300 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru waniliowego (8 g)
- cukier - do smaku + cukier do posypania po wierzchu
- 1 jajko
Ricottę wymieszać z ostudzoną kawą. Dodać cynamon i cukier waniliowy, i ewentualnie zwykły cukier do smaku. Masę schłodzić w lodówce, minimum pół godziny.
Z jajek i mąki zagnieść ciasto makaronowe i jak najcieniej rozwałkować. Wykrawać z niego koła o średnicy 10 cm. Na każdym z kółek położyć porcję masy serowej i skleić w kształt uszka lub zwykłego pieroga. Tortelloni kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 12-15 minut w 180 stopniach.
Zapraszam Was do obejrzenia tortelloni przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii.
mmmmm... koocham tortelloni!
OdpowiedzUsuńMarcela - :)
UsuńJaki piekny u Ciebie wzorek! Rewelacja!
OdpowiedzUsuńAleksandra - dziękuję :) wzorek wydziergałam widelcem:) - łatwiej się sklejały
UsuńJakie piękne! Świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńRedHead - dziękuję :)
UsuńNigdy takich cudeniek nie widziałam :) Świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńGin - dziękuję za miłe słowa
Usuń