Krem z buraków to alternatywa dla miłośników barszczu czy zupy buraczkowej.
Jest wspaniale sycący i pełen aromatu. To również zupa dla zapracowanych, ponieważ przyrządza się ją bardzo szybko.
Składniki:
Inne przepisy z burakami znajdziecie tutaj.
Jest wspaniale sycący i pełen aromatu. To również zupa dla zapracowanych, ponieważ przyrządza się ją bardzo szybko.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- mały por
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 jabłka (najlepiej kwaśne)
- 1/2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
- liść laurowy
- 3-4 kulki ziela angielskiego
Posiekany czosnek i pokrojonego pora podsmażyć chwilę na oliwie, dodać obrane i pokrojone na małe kawałki warzywa i smażyć kilka minut. Zalać wodą - tak, aby zakryło wszystkie składniki. Dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz cukier. Gotować do uzyskania miękkości przez warzywa. Wyjąć ziele angielskie i liść i dodać starte na tarce o małych oczkach jabłko (bez skórki). Gotować 3 minuty, zdjąć z ognia i zmiksować całość przy pomocy blendera. Krem powinien być gładki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną.
Inne przepisy z burakami znajdziecie tutaj.
Musze koniecznie wypróbować. Mam uraz z dzieciństwa do buraczków i teraz musze go przełamać !!
OdpowiedzUsuńRebeka Luks - on jest maksymalnie buraczkowy:) Trzymam kciuki :)
UsuńUwielbiam kremy!:)Szczególnie te szybkie i pięknie wyglądające:)
OdpowiedzUsuńPucinka21 - mam podobnie, a krem ma przepiękny kolor (który można sobie fajnie rozjaśnić dodatkiem jogurtu lub śmietany:))
Usuńświetny krem!
OdpowiedzUsuńMagdalena - dziękuję :)
UsuńPiękny ma kolor, kusi ogromnie :)
OdpowiedzUsuń