09:07

Krem z buraków

Krem z buraków to alternatywa dla miłośników barszczu czy zupy buraczkowej. 
Jest wspaniale sycący i pełen aromatu. To również zupa dla zapracowanych, ponieważ przyrządza się ją bardzo szybko. 

Składniki:
  • 1 i 1/2 kg buraków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały por
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 jabłka (najlepiej kwaśne)
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz
  • liść laurowy
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
Posiekany czosnek i pokrojonego pora podsmażyć chwilę na oliwie, dodać obrane i pokrojone na małe kawałki warzywa i smażyć kilka minut. Zalać wodą - tak, aby zakryło wszystkie składniki. Dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz cukier. Gotować do uzyskania miękkości przez warzywa. Wyjąć ziele angielskie i liść i dodać starte na tarce o małych oczkach jabłko (bez skórki). Gotować 3 minuty, zdjąć z ognia i zmiksować całość przy pomocy blendera. Krem powinien być gładki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną. 

Inne przepisy z burakami znajdziecie tutaj

7 komentarzy:

  1. Musze koniecznie wypróbować. Mam uraz z dzieciństwa do buraczków i teraz musze go przełamać !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rebeka Luks - on jest maksymalnie buraczkowy:) Trzymam kciuki :)

      Usuń
  2. Uwielbiam kremy!:)Szczególnie te szybkie i pięknie wyglądające:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pucinka21 - mam podobnie, a krem ma przepiękny kolor (który można sobie fajnie rozjaśnić dodatkiem jogurtu lub śmietany:))

      Usuń
  3. Piękny ma kolor, kusi ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń