czwartek, 9 października 2014

Kasza jaglana aromatyczna

kasza jaglana z warzywami

Często słyszę, że ktoś się nie może przekonać do jedzenia kaszy jaglanej. 
Doskonale rozumiem. Moje pierwsze zetknięcie z kaszą jaglaną również do udanych nie należało. 
Po pierwsze za bardzo ją rozgotowałam, a po drugie akurat byłam na początku ciąży i była pierwszą potrawą, od której jedzenia "odrzuciło mnie" na długo:)
Wiadomo jednak, że trening czyni mistrza i teraz potrafię ją już prawidłowo ugotować, a po ciąży chęć do jej spożywania powróciła. Do jedzenia kaszy jaglanej przekonałam również rodzinę (zobacz przepisy). 
Dla tych, którym jednak smak kaszy samej w sobie nie odpowiada, polecam podanie jej w wersji aromatycznej: z czosnkiem, natką i warzywami. Znam takich, których ta wersja przekonała. 

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku (duże)
  • mały pęczek natki pietruszki
  • oliwa (3-4 łyżki)
  • sól, pieprz do smaku
Kaszę jaglaną ugotować na sypko (zagotować 2 szklanki wody, dodać sól u mnie ok. 1/2 łyżeczki i wsypać kaszę (ponoć dzięki wcześniejszemu przelaniu jej wrzątkiem traci ewentualna goryczkę, ale ja zrezygnowałam z tej czynności, ponieważ nie zauważyłam różnicy). Kaszę raz zamieszać i garnek przykryć pokrywką. Podczas gotowania (na małym ogniu) już nie mieszać. Gotować 15 minut.
Marchewki obrać i pokroić na małe kawałki (ja kroję na 4 wzdłuż, a potem w plasterki. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę. 
Na oliwie chwilę podsmażyć posiekany czosnek, dodać marchewkę i smażyć dalej przez kilka minut. Dodać paprykę i dusić, aż marchewka nieco zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z kaszą. Na koniec dodać drobno posiekaną natkę pietruszki. Tak podana kasza może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dania głównego. Można ją oczywiście doprawić innymi (ulubionymi) przyprawami. To wersja podstawowa. 

3 komentarze:

  1. uwielbiam kaszę jaglaną, a w Twoim wydaniu musiała być pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdalena - kasza jaglana to wdzięczny temat do eksperymentów:)

      Usuń
  2. U nas rządzi na słodko, ale i do zupy lubię ją dodać:) Podoba mi sie Twoja warzywna wersja:)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.