08:00

Farfalle z cukinią, ricottą i natką pietruszki

Kolejna propozycja z cyklu Viva la pasta! przygotowana z Aleksandrą z Moja Toskania.
Tym razem użyłyśmy makaronu pełnoziarnistego, który doskonale komponuje się z delikatnym cukiniowo-serowym sosem. Natka pietruszki jest świetnym uzupełnieniem tego dania, nadaje mu świeżości. 

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 200 g ricotty
  • 2 ząbki czosnku (duże)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • pół małego pęczka natki pietruszki
  • 400 g makaronu pełnoziarnistego farfalle

Czosnek obrać, niezbyt drobno posiekać i chwilę podsmażyć na oliwie. Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cukinię i smażyć kilka minut na średnim ogniu (cukinia powinna pozostać lekko chrupiąca). Dodać ricottę i posiekaną natkę pietruszki oraz kilka łyżek przegotowanej wody (sama ricotta może stworzyć zbyt zawiesisty sos). 
Całość podgrzewać chwilę na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z makaronem ugotowanym al dente. 

Zapraszam również do obejrzenia makaronu przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii. 








5 komentarzy:

  1. Makarony wielbię pod każdą postacią, ciekawy przepis, na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakuje mi polaczenie tych wszystkich skladnikow :) Na pewno niejednokrotnie wroce do tego przepisu. Pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcamy do dodania przepisu do akcji Makarony Świata na zBLOGowanych. Do akcji można zgłosić wiele przepisów makaronowych a na zwycięzcę czeka wymarzona podróż.
    Wszystkie informacje na www.zBLOGowani.pl w zakładce akcje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię połaczenie makaronu i cukinii .... a tu jeszcze ricotta:) Musiało byc pysznie:)

    OdpowiedzUsuń