19:17

Murzynek z serem i dynią

To ciasto łączy w sobie smaki murzynka, sernika i piernika :)
Zainspirowało mnie co prawda serniko-brownie z dynią, podpatrzone u Karoliny, ale nieco pozmieniałam przepis i moje ciasto bardziej przypomina murzynka.
Wszystkie wyżej wymienione nuty dobrze ze sobą współgrają i zdecydowanie będę do tego ciasta powracać. 

Składniki (blacha 33 cm x 23 cm):

  • 350 g puree z dyni
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 125 g twarogu (półtłustego)
  • 1 jajko
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 120 g mąki pszennej (tortowej)
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia


Puree dyniowe zmiksować z serem, jajkiem i 3 łyżkami cukru oraz przyprawami. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. 

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka (wrzucać po jednym). Dodać czekoladę, a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Masę czekoladową wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wylać masę serowo-dyniową i przemieszać ją lekko widelcem - tak aby warstwy się lekko wymieszały. Piec w 180 stopniach około 40 minut.

Wpis dodaję do akcji:






7 komentarzy:

  1. Pyszne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialne połączenie! Musi być przepyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dopiero wczoraj wpadłam na tego bloga :-) w piekarniku siedzi własnie ciasto drożdżowe z dynia a ja już myślę o zrobieniu za tydzień tego pysznego połączenia. Czy zamiast gorzkiej czekolady można dać kakao? Jeżeli tak to ile ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę nie rezygnować z czekolady :) to będzie nieco inny smak wtedy. Jeżeli jednak nie ma innej możliwości to 4 dałabym 4 łyżki.

      Usuń