08:08

Pełnoziarnisty makaron z rukolą

makaron z rukolą
Kolejna potrawa, z cyklu Viva la pasta! ugotowana z Aleksandrą z Moja Toskania, która mnie zaskoczyła.
A właściwie nie tyle zaskoczyła, co umocniła w przekonaniu o uniwersalności rukoli (polecam również zupę z rukoli).
W tej potrawie rukola świetnie orzeźwia makaron i sos serowy. Zaskakująco przyjemnie orzeźwia.
Przygotowanie potrawy jest bardzo proste i szybkie.

Składniki:
  • 300 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 80 g rukoli
  • 70 g startego parmezanu
  • 100 g serka typu Philadelphia
  • 25 ml śmietany (12%)
  • sól, pieprz - do smaku

Sery wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku. Dodać posiekaną (niezbyt drobno) rukolę (wcześniej należy ją umyć i wysuszyć). Jeżeli całość będzie zbyt gęsta, to można zwiększyć ilość śmietany (ewentualnie dodać nieco przegotowanej wody). 
Makaron ugotować al dente i wymieszać z sosem serowo-rukolowym (sosu nie gotujemy). 




Zapraszam Was do obejrzenia makaronu z rukolą przygotowanego przez Aleksandrę w Toskanii. 

5 komentarzy:

  1. Rukola dobra do wszystiego. Pesto tez wychodzi mile. Serdecznie pozdrawiam makaronowiczow!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra - zgadza się, pesto też było smaczne :)

      Usuń
  2. To się nazywa super ekspresowe danie ... a na dodatek pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - rzeczywiście jest nieskomplikowane, a efekt ekstra :)

      Usuń
  3. Smakowity ten Twój makaron ;) Ja wczoraj zrobiłem penne w sosie pomidorowym z tego przepisu http://www.makaronypolskie.pl/przepis/154 ;)
    Wyszło genialnie :)

    OdpowiedzUsuń