09:55

Szarlotka waniliowa

szarlotka z dużą ilością jabłek
Okazało się, że z wiekiem :), mojemu mężowi nasiliła się niechęć do cynamonu. Taka trauma z dzieciństwa (kto nie lubi ryżu z jabłkami i cynamonem, ten wie). 
Osobiście cynamon lubię, ale nie pogardzę również szarlotką, która jest wyraźnie jabłkowa i w której przebija się lekka nuta wanilii. 
To ciasto oczywiście możecie również zrobić w wersji z cynamonem - wystarczy wymieszać z jabłkami. 
W każdym razie ciasto bardzo smaczne, wilgotne, z dużą  ilością jabłek i nie za słodkie. 

Składniki (blacha 23 cm x 33 cm):

  • 2 kg słodko-kwaśnych jabłek (można też dać nieco mniej, wtedy po prostu szarlotka będzie nieco niższa)
  • 200 g masła
  • 16 g cukru waniliowego (najlepiej takiego z prawdziwą wanilią)
  • 1/3 szklanki* cukru
  • 3 szklanki mąki 
  • 3 żółtka (białka można zamrozić)
  • 3-4 łyżki śmietany 12 %
  • opcjonalnie cukier puder do oprószenia po wierzchu
*szklanka 250 ml

Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika. 
2/3 ciasta wyłożyć spód blaszki (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem i piec 15-17 minut w 180 stopniach. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłek nie dosładzam, ale jeżeli macie wyjątkowo kwaśne to można je wymieszać z 2-3 łyżkami cukru (i ewentualnie łyżeczką cynamonu). 
Podpieczony spód wyjąć i rozłożyć na nim jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe schłodzone ciasto.
Piec w 180 stopniach 35-40 minut. 
Szarlotka jest najlepsza jeszcze lekko ciepła. Po wierzchu można ją oprószyć cukrem pudrem, a w wersji rozpustnej podać z gałką lodów waniliowych. 

Inne moje przepisy z wykorzystaniem jabłek znajdziecie tutaj

4 komentarze:

  1. Justyna - dziękuję :) Taka była :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też lubię waniliowe szarlotki - są takie delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja nie lubiłam cynamonu jak byłam mała, z czasem mi przeszło ..... ale szarltoce czy z czy bez cynamonu nie odmawiam:)

    OdpowiedzUsuń