poniedziałek, 10 listopada 2014

Rogale marcińskie

Rogale marcińskie (świętomarcińskie) upiekłam po raz pierwszy. Kilka lat temu jadłam naprawdę dobre w Poznaniu. Od tego czasu próbowałam różnych, ale żadne nie spełniły moich oczekiwań, aż do dzisiaj. 
Domowe rogale pobiły wszystkie! Są przepyszne. 
Dużo z nimi zachodu, ale prace najlepiej rozłożyć na dwa dni. 
Skorzystałam z przepisu Amber z bloga Kuchennymi drzwiami, który bardzo polecam. 

Składniki ciasta (z podanej porcji wychodzą 4 blachy rogali):

  • 1 kg mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła (pokrojonego w małe kostki)
  • 120 g cukru
  • 400 ml mleka
  • 2 jajka + żółtko
  • 20 g świeżych drożdży (użyłam 7 g suchych)
  • łyżeczka soli
  • 300 g masła zamrożonego
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temp. pokojową (mleko ok. 37 stopni). W przypadku użycia świeżych drożdży przygotować rozczyn (2 łyżeczki cukru rozetrzeć z 3 łyżeczkami mąki i 100 ml mleka). Przy użyciu drożdży suchych ten krok pominąć. 
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. 
Połączyć z pozostałymi składnikami (oprócz zmrożonego masła). Wyrabiałam mikserem ze spiralnymi końcówkami. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia (na 40-50 minut). Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, przebić pięścią (odgazować), zagnieść i rozwałkować na prostokąt. Rozłożyć masło (zamrożone zetrzeć na tarce o dużych oczkach), zostawiając wolne boki. Ciasto złożyć na trzy, a następnie na połowę, obrócić o 90 stopni i rozwałkować na prostokąt. Tą samą czynność powtórzyć dwukrotnie. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Po upływie 30-40 minut czynność powtórzyć. Po kolejnych 30-40 minutach ponownie. Zawinąć ciasto w folię i schłodzić przez całą noc. 

Składniki farszu:
  • 500 g białego maku
  • 250 g masy marcepanowej
  • 100 g migdałów (użyłam w słupkach)
  • 85 g masła
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
  • 3-4 jajka
  • mleko do namoczenia maku
  • na wierzch: 100 g siekanych migdałów, 200 g cukru pudru + sok z cytryny
Mak zalać mlekiem i odstawić na kilka godzin. Po tym czasie gotować mak w mleku przez 30 minut (na małym ogniu). Ugotowany mak wlać na sito, wyłożone gazą i odstawić do odsączenia. Ostudzony mak zmielić trzykrotnie. Bakalie zmiksować. Masło rozpuścić i wymieszać z bakaliami i zmielonym makiem. Całość smażyć przez 15 minut, cały czas mieszając. Ostudzić i wymieszać z 3 jajkami. Tak przygotowaną masę również włożyć do lodówki na całą noc. 

Następnego dnia formować rogale. Ciasto rozwałkować na prostokąt i pokroić na trójkąty. Trójkąty smarować masa makową i zwijać, jak na instrukcji poniżej. 


Rogale układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić 30-40 minut do wyrośnięcia. 



Piec ok. 17 minut w 170 stopniach. Wystudzone smarować lukrem (cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i posypywać migdałami (wcześniej podprażyć je na suchej patelni). 




Przepis dołączam do akcji:

Orzechowy Tydzień

12 komentarzy:

  1. pięknie Ci wyrosły:) chętnie bym ukradła jednego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu,
    rogale jak malowane!
    Bardzo się cieszę,że skorzystałaś z mojego przepisu.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber - z prawdziwą przyjemnością! Dziękuję!

      Usuń
  3. kilka dni temu miałam swój debiut w pieczeniu rogali marcińskich i jestem zachwycona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wilczyca - przyznaję, że i mnie zachwyciły

      Usuń
  4. właśnie skończyłam jeść takiego rogala! Niestety, nie ja robiłam ;) ale i tak był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty też możesz - bo one ogólnie są pyszne, chociaż wiadomo, że domowe zawsze lepsze :)

      Usuń
  5. Podejrzewam, że szybko się rozeszły ... bo wyglądają fenomenalnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jola - porcja jest pokaźna, ale daliśmy radę w dwa dni :)

      Usuń
  6. Uwielbiam te rogale i choć nie piekę ich zbyt często, to zawsze z przyjemnością się częstuję ;) Twoje wygladaja idealnie :) Pozdrawiam i ciesze się, ze przyłączyłaś się do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń

O mnie

Moje zdjęcie
Dlaczego Bajkorada? Ponieważ doradzam jak gotować proste posiłki dla całej rodziny, (trójki dzieci) a w wolnych chwilach piszę bajki.

Szukaj po haśle

agrest ajvar akcje konkursowe amarantus ananas anchois awokado babeczki babka Bajeczna Fabryka bajgle BAJKI bakalie bakłażan banan banany bazylia beza bezglutenowe białka bigos biszkopt bita śmietana boczek borówki botwinka Boże Narodzenie bób brokuł brownie brukselka brzoskwinie budyń bulion bułka buraki cake pops cebula chałka chałwa chipsy chleb chrusty ciasta ciasteczka na 10 rączek ciastka ciastka drożdżowe ciastka Olka ciasto ciasto bezglutenowe ciasto czekoladowe ciasto drożdżowe ciasto francuskie ciasto parzone ciasto ucierane ciasto z oliwą ciasto z owocami ciecierzyca coolomat cukinia curry cydr cynamon cytryna czarna rzepa czekolada czereśnie czosnek daktyle danie jednogarnkowe deser dla rodziców do pieczywa drożdże dynia dżem eklery fasola faworki fenkuł figi Filmy flaki galaretka garnek rzymski gęś gnocchi gofry gołąbki groch groszek gruszki grzyby humor imbir indyk inne jabłka jagody jagodzianki jajka jajko jarmuż jogurt kaczka kajmak kakao kalafior kalarepa kalmary kapary kapusta karkówka karmel Karnawał kasza kasza gryczana kasza jaglana kasza jęczmienna kasza manna kasztany kawa keks kiełbasa kisiel kiszona kapusta kluski kminek knedle knish kokos koperek kopytka kotlety krokiety królik kruche ciasto kruszonka kuchnie świata kukurydza kurczak kurczak wędzony kurki kurkuma lazania leczo lody lukier łosoś majonez mak makaron makowiec makrela maliny mandarynki mango marcepan marchewka masa budyniowa masa czekoladowa masa kajmakowa masa serowa masa śmietanowa masa truskawkowa masa z pianek marshmallow mascarpone masło orzechowe maślanka mazurek mąka gryczana mąka kasztanowa mąka kukurydziana mąka orkiszowa mąka razowa mąka żytnia mięso mielone mięta migdały miód mleko mleko kokosowe mleko skondensowane mleko w proszku młoda kapusta moje dzieci morele mozzarella mrożonki muffinki murzynek musli na parze nagrody i wyróżnienia naleśniki natka pietruszki nektarynki nutella obiad obiad na słodko ogórek ogórek kiszony ogórki Olek recenzuje oliwa oliwki omlet oponki orzechy oscypek otręby owoce morza pancakes panierowane papryka parmezan pascha pasta pasztet pączki pesto pęczak pieczarki pieczywo pierniki pierogi pistacje pizza placki placuszki płatki jęczmienne płatki owsiane podroby podróże polewa czekoladowa POLITYKA PLIKÓW COOKIES pomarańcza pomidory pomidory suszone por porzeczki przemyślenia matki-kulinarki przetwory przyjęcie dla dzieci ptysie pulpety rabarbar racuchy radicchio recenzje filmów recenzje filmów dla dzieci recenzje gier recenzje książek recenzje restauracji ricotta risotto rodzynki rogale rogaliki rolada roszponka rozmaryn rukola ryby ryż rzodkiewki sajgonki sałata sałatka sałatki samsa schab seler seler naciowy semolina ser ser feta ser kozi ser pleśniowy ser pleśniowy. serek homogenizowany serek topiony sernik sezam siemię lniane skorupki waflowe słonecznik soczewica soja sok sos beszamelowy sos czosnkowy sos pomidorowy sos sojowy sól strucla sucharki surimi surówka szafran szarlotka szczaw szczypiorek szparagi szpinak szybki obiad szynka śledź śliwki śmietana śniadanie tarta Tłusty Czwartek tofu topinambur torty trufle truskawki tuńczyk twaróg Viva la pasta wafle Walentynki wanilia warsztaty warzywa gotowane wątróbka Wielkanoc wieprzowina wino wiśnie wołowina z dżemem z owocami zakwas pszenny zakwas zytni zapiekanka zdrowie zielony groszek ziemniaki zrazy zupa zupy żelatyna żółtka żółty ser żurawina żurek

Prawa autorskie

Wszystkie teksty oraz zdjęcia potraw zamieszczane na blogu są wyłącznie mojego autorstwa. Osoby zainteresowane powielaniem, publikacją bądź innego rodzaju wykorzystaniem zamieszczanych tu treści proszę o kontakt pod adresem e-mailowym: a.cirin@wp.pl.