Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na gnocchi di castagne, czyli gnocchi z mąką kasztanową. Przygotowane według toskańskiej receptury.
Mąka kasztanowa ma bardzo specyficzny posmak i wiem, że nie wszystkim smakuje, ale naprawdę warto choć raz spróbować.
Gnocchi z tą mąką są lekko słodkawe, ciężko ich smak przyrównać do czegoś innego.
Osobiście lubię mąkę kasztanową, choć przyznaję, że musiałam się do niej trochę przyzwyczaić.
Nasze gnocchi di castagne podałyśmy z masłem aromatyzowanym szałwią.
Składniki (porcja 3-4 osoby):
- 0,5 kg ziemniaków
- 125 g mąki kasztanowej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła (dałam trochę więcej)
- 5-6 listków szałwii
Zapraszam Was do obejrzenia gnocchi kasztanowych przygotowanych przez Aleksandrę w Toskanii.
Ja z kolei lubie smak kasztanow, trudny do porownania z czyms innym. Potrawy sa sycace, wystarczy doslownie kilka kluseczek i jestesmy pelni. To samo z ciastami kasztanowymi, wystarczy kawaleczek :)
OdpowiedzUsuńAleksandra - to fakt, mąka kasztanowa jest bardzo sycąca :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze okazji spróbować mąki kasztanowej .... gnocchi piękne:)
OdpowiedzUsuń