08:00

Gnocchi kasztanowe


Z cyklu Viva la pasta! zapraszamy z Aleksandrą z Moja Toskania na gnocchi di castagne, czyli gnocchi z mąką kasztanową. Przygotowane według toskańskiej receptury.
Mąka kasztanowa ma bardzo specyficzny posmak i wiem, że nie wszystkim smakuje, ale naprawdę warto choć raz spróbować. 
Gnocchi z tą mąką są lekko słodkawe, ciężko ich smak przyrównać do czegoś innego. 
Osobiście lubię mąkę kasztanową, choć przyznaję, że musiałam się do niej trochę przyzwyczaić.
Nasze gnocchi di castagne podałyśmy z masłem aromatyzowanym szałwią.

Składniki (porcja 3-4 osoby):
  • 0,5 kg ziemniaków
  • 125 g mąki kasztanowej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła (dałam trochę więcej)
  • 5-6 listków szałwii
Ziemniaki ugotować w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, ostudzić i obrać. Dokładnie rozgnieść. Dodać mąkę kasztanową, jajko, sól i pieprz. Formować gnocchi. Moje ciasto nie kleiło się i nie wymagało podsypywania, ale w razie potrzeby można nieco zwiększyć ilość mąki. Gotować na małym ogniu, 3 minuty od wypłynięcia (w lekko osolonej wodzie). W garnuszku roztopić masło i dodać liście szałwii. Gnocchi podawać polane roztopionym masłem.

Zapraszam Was do obejrzenia gnocchi kasztanowych przygotowanych przez Aleksandrę w Toskanii. 



4 komentarze:

  1. Ja z kolei lubie smak kasztanow, trudny do porownania z czyms innym. Potrawy sa sycace, wystarczy doslownie kilka kluseczek i jestesmy pelni. To samo z ciastami kasztanowymi, wystarczy kawaleczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aleksandra - to fakt, mąka kasztanowa jest bardzo sycąca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam jeszcze okazji spróbować mąki kasztanowej .... gnocchi piękne:)

    OdpowiedzUsuń