Proste i szybkie ciasto. Pełne aromatu jabłek. Umiarkowanie słodkie. No po prostu ciasto ideał :)
I jakoś zawsze są na nie amatorzy - każdy się skusi, chociaż na kawałeczek.
Składniki (blacha 33 cm x 23 cm):
- 2 duże jabłka
- 1 szklanka mąki tortowej (250 ml)
- 1/3 mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/3 szklanki oleju
- 5 łyżek soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- opcjonalnie - cukier puder do posypania po wierzchu
Jabłka obrać i pokroić w ósemki, a następnie w plasterki.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z cukrem. Do ubitej piany (mieszając na najmniejszych obrotach miksera lub ręcznie) dodać żółtka, olej, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sok z cytryny. Ciasto przelać do blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłek (gęsto).
Piec 40-45 minut w 180 stopniach (powinno się lekko zarumienić).
prosty i na pewno smaczny:)
OdpowiedzUsuńSama bym się na nie skusiła:) buziaki
OdpowiedzUsuń