07:48

Budyń z czekoladą

budyń domowy

Mam w rodzinie zwolenników budyniu czekoladowego i tych, którzy wolą budyń waniliowy lub śmietankowy. 
Na podwieczorek przygotowałam budyń kompromisowy, łączący w sobie dwa smaki - taka wersja szczęśliwie spodobała się wszystkim. 
Do środka dałam czekoladę mleczną, ale może być również gorzka.

Składniki (na 5 porcji):


  • 3 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 laski wanilii
  • 50 g czekolady mlecznej 
Laskę wanilii przeciąć i wydobyć nasionka. W garnku zagotować 2 szklanki mleka z 4 łyżkami cukru, masłem i wanilią.
Przy pomocy miksera ubić pozostałą szklankę mleka z żółtkami i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać powstałą masę do gotującego się mleka.
Gotować około 2 minut intensywnie mieszając. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Krótko wymieszać (tak żeby powstały smugi, a żeby czekolada nie rozpuściła się zupełnie) i od razu przelać do salaterek. Wierzch można ozdobić startą czekoladą lub bakaliami.

5 komentarzy:

  1. nigdy jeszcze nie robiłam takiego domowego budyniu. Chyba czas to zmienić, bo na pewno jest lepszy niż kupny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty też możesz - polecam zrobić, smak jest zdecydowanie lepszy, ale najlepsza jest świadomość, że nie ma tam żadnych niepotrzebnych substancji.

      Usuń
  2. Pięknie wygląda ten budyń, te "maziajki" nadają mu niesamowitego uroku i smaku na pewno też:)

    OdpowiedzUsuń