Mam w rodzinie zwolenników budyniu czekoladowego i tych, którzy wolą budyń waniliowy lub śmietankowy.
Na podwieczorek przygotowałam budyń kompromisowy, łączący w sobie dwa smaki - taka wersja szczęśliwie spodobała się wszystkim.
Do środka dałam czekoladę mleczną, ale może być również gorzka.
Składniki (na 5 porcji):
- 3 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła
- 0,5 laski wanilii
- 50 g czekolady mlecznej
Laskę wanilii przeciąć i wydobyć nasionka. W garnku zagotować 2 szklanki mleka z 4 łyżkami cukru, masłem i wanilią.
Przy pomocy miksera ubić pozostałą szklankę mleka z żółtkami i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać powstałą masę do gotującego się mleka.
Gotować około 2 minut intensywnie mieszając. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Krótko wymieszać (tak żeby powstały smugi, a żeby czekolada nie rozpuściła się zupełnie) i od razu przelać do salaterek. Wierzch można ozdobić startą czekoladą lub bakaliami.
Przy pomocy miksera ubić pozostałą szklankę mleka z żółtkami i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać powstałą masę do gotującego się mleka.
Gotować około 2 minut intensywnie mieszając. Zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę. Krótko wymieszać (tak żeby powstały smugi, a żeby czekolada nie rozpuściła się zupełnie) i od razu przelać do salaterek. Wierzch można ozdobić startą czekoladą lub bakaliami.
pyszny deser!
OdpowiedzUsuńnigdy jeszcze nie robiłam takiego domowego budyniu. Chyba czas to zmienić, bo na pewno jest lepszy niż kupny.
OdpowiedzUsuńTy też możesz - polecam zrobić, smak jest zdecydowanie lepszy, ale najlepsza jest świadomość, że nie ma tam żadnych niepotrzebnych substancji.
UsuńPięknie wygląda ten budyń, te "maziajki" nadają mu niesamowitego uroku i smaku na pewno też:)
OdpowiedzUsuń